Autentificare

Înregistrare

Friptura festiva

 

Este o reteta pe care nu o recomandam la persoanele cu glicemie crescuta sau un colesterol mare, dar trebuie totusi sa o ” povestim” cum se face pentru o eventuala masa festiva, la care stim ca niciodata  nu lipseste ” carnita de porc”.

Vom folosi cotlet de porc ( fara grasime ), pentru a putea fi consumata si de cei cu ochii cat ” cepele „ cand o vad pe platou… daca nu va disparea prea repede pana se vor hotari.

Reteta pe care o vom face va fi una din cele mai simple, folosind ingrediente putine, incercand sa lasam pe cat posibil gustul bun al carnii.

 

Ingrediente friptura festiva

Cantitatile sunt variabile la aceasta reteta, dupa numarul de persoane

4 buc cotlet porc slabe ( fara grasime )

4 catei usturoi

cateva ciuperci proaspete ( 10 buc )

100 ml vin alb sec+ 100 ml apa

50 ml ulei vegetal

cimbru uscat

sare, piper

Pentru garnitura ( optional ) un piure de cartofi:

500 g cartofi albi

30 g unt

50 g iaurt natural ( sau lapte )

1/2 legatura patrunjel

sare, piper

Cum se face friptura festiva

Daca stam la curte, aceasta friptura se poate face la gratar pe jar, iar daca nu exista aceasta posibilitate, o vom face la cuptorul de la aragaz.

Pregatim mai intai cotletele de porc ( fara sa le batem cu batatorul de snitele, deoarece se vor subtia si se vor usca in cuptor ), le crestam, condimentam ( sare, piper, cimbru ) pe ambele parti, iar intre crestaturi punem feliute de usturoi.

Intr-un vas termorezistent sau tava de la aragaz ( 25/30 cm ), unsa cu ulei, asezam cotletele de porc pregatite in prealabil, ciupercile intregi ( daca sunt mici, sau in jumatati  daca sunt mari ) printre carne, vinul alb amestecat cu apa, acoperim vasul sau tava cu o folie de aluminiu ( pentru a evita folia de aluminiu pentru persoanele cu reticenta la aceasta, se poate folosi hartia de copt, imbibata in apa si stoarsa ), data in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 60 minute.

Din cand in cand, se poate verifica friptura ( pentru a nu scadea lichidul, eventual se mai poate adauga apa ).

Cand, carnea de porc este bine facuta ( adica furculita intra usor in ea ), se va indeparta folia, marind temperatura la 200 grade, lasand sa se rumeneasca pentru 10-15 minute.

Aceasta friptura merge si la un pranz de duminica in familie, alaturi de o garnitura de piure de cartofi, niste castraveciori murati si un pahar de vin rosu sec ( dur ).

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto