Autentificare

Înregistrare

Gem de mere

Odata cu sosirea anotimpului autumnal, tarabele pietelor sunt pline cu fructe si legume, iar papilele noastre gustative au de castigat, deoarece acestea sunt o adevarata mana cereasca pentru sanatate.

Vom face un gem de mere, simplu ( doar cu gustul lor original, fara adaos de alte ingrediente aromate ), usor de pregatit, acesta avand mare cautare iarna mai ales in zilele de post, fiind folosit in patiserii, la clatite si placine.

Ingrediente pentru gem mere

Fructele pentru gem trebuiesc sa fie bine coapte, sanatoase, iar proportia de zahar va fi de 1 kg/500 g zahar ( sau mai putin atunci cand unele fructe sunt foarte dulci, cum ar fi prunele, care necesita zahar mai putin), nefiind o regula standard.

3 kg mere coapte (ionatane, golden auriu etc… )

1-1,5 kg zahar

1 lamaie ( zeama )

1 cana apa ( sau suc de portocale natural )

Cum se face gem de mere

Merele se spala, se curata de coaja, este indepartata casuta cu seminte. Apoi merele sunt date pe razatoarea cu ochiuri mari sau taiate in cuburi potrivite ( nu conteaza marimea, deoarece se vor topi la fiert ), amestecate cu zaharul, zeama de lamaie ( pentru a-si pastra culoarea, merele oxidand repede) suc de portocale ( sau apa ), si sunt puse la foc imediat intr-o oala cu fund dublu, s-au lasat de cu seara la rece in frigider.

Pentru a scurta timpul de fierbere, gemul de mere se va face la foc iute, amestecand tot timpul ( pentru a nu se prinde de fundul oalei), cca 30-35 minute.

Cand gemul de mere este legat si devine sticlos, se va stinge focul, apoi asa fierbinte se  pune in borcane curate, uscate si sterilizate inainte.

Optional, pentru o mai buna siguranta de pastrare a gemului mai mult timp ( 1-2 ani ), borcanelele capsate  se vor pune la sterilizat in cuptorul de la aragaz cca 20 minute, apoi se lasa  intr-un colt al bucatariei, infasurate in paturi groase, pana se vor raci complet.

Borcanele racite, se vor eticheta cu denumire si an, depozitate in camara pe raft pana la folosire.

Gemul de mere, seamana mult cu cel de gutui, insa acesta este mai moale, dar la fel de parfumat.

POFTA BUNA !!!

Sursa foto

Facebook Comments