Gogosi cu branza

Desigur, cunoastem si am auzit de nenumaratele feluri de retete de gogosi cu branza.

Ele fac parte din categoria prajiturilor ieftine si rapide, pe care ni le facea bunicile, cand ne astepta nerabdatoare in vizita sau in vacante, iar acum noi ducem traditia mai departe.

Este un aluat care se face usor, pufos, gustos si cu ingrediente mereu la indemana, atunci cand suntem constransi de timp.

Ingrediente gogosi cu branza

200 g branza dulce de vaci ( sau sarata )

2 oua

250 g faina alba

100 ml lapte sau apa ( ptr aluat )

25 g drojdie proaspata ( cat o nuca ) sau 1 plic drojdie uscata

50 g unt ( ptr aluat )

2 linguri zahar tos ( ptr aluat )

2 linguri lapte ( ptr a dizolva drojdia )

1 lingura coaja de lamaie

un varf cutit sare

1 pachet zahar pudra cu miros de vanile 100g ( ptr pudrat gogosi )

Cum se fac gogosile cu branza

Intr-un bol de plastic vom pune untul ( la temperatura camerei ) impreuna cu zaharul tos pe care le vom mixa pana la topirea zaharului, dupa care adaugam si cele 2 oua, branza de vaci, mixand in continuare ( pana se va obtine o pasta omogena ).

Drojdia o vom dizolva intr-o cescuta, cu laptele caldut.

Adaugam faina cernuta in bolul de plastic, drojdia, sarea si coaja de lamaie, framantand cu mana ( ca 10-15 minute ) pana obtinem un aluat elastic, nelipicios ( daca este prea moale mai adaugam faina si ptr a se desface de pe maini in timpul framatatului, adaugam putin ulei ).

Dupa ce am obtinut un aluat consistent, acoperim bolul cu un prosop curat si-l lasam la crescut langa o sursa calda pentru a creste, pentru cca 1 ora ( pana isi dubleaza volumul ).

Dupa ce aluatul a crescut suficient, il vom intinde pe un blat de lucru tapetat cu faina ( la fel si sucitorul ) intr-o foaie de cca 1 cm, apoi il decupam cu un pahar si lasa pe blat la dospit inca 10 minute.

Intr-o cratita speciala de prajit aluaturi ( cu fund dublu ) punem uleiul la incins la foc iute ( dupa care il micsoram ) si punem gogosile la prajit, intorcandu-le pe ambele parti ( se vor praji la foc lent pentru a nu ramane crude la mijloc, datorita si branei pe care o contine in aluat ).

Gogosile se vor scoate pe un prosop absorbant, pentru a se elimina din surplusul de ulei.

Cat vor fi caldute se vor tavali prin zaharul pudra cu aroma de vanilie, apoi asezate pe un platou si servite ca atare.

 

POFTA BUNA !!