Autentificare

Înregistrare

Iepure cu sos de ceapa

Carnea de iepure devine din ce in ce mai cautata, fiind considerata o delicatese intrucat nu contine colesterol, nu are grasimi si in plus beneficiaza de proprietati curative pentru bolnavii de cancer, de boli de inima si diete scazute in sodiu.

Aceasta carne de iepure are un grad inalt de digestibilitate ea fiind bogata in aminoacizi esentiali, dietetica si hranitoare.

Sunt numeroase variante de a gati carnea de iepure ( incepand cu mezeluri de calitate, fiarta, prajita in cuptor, gratar etc… ).

Insa acum vom prezenta si gati o reteta traditionala pur romaneasca din carne de iepure cu ceapa foarte multa.

Este o reteta foarte usor de gatit.

Ingrediente pentru iepure cu sos de ceapa

1 iepure de casa de 1 1/2 kg ( folosim muschii de pe spinare, pulpele din fata si spate si eventual sira spinarii )

1-1,5 kg de ceapa ( da dulceata si gust carnii de iepure )

300 ml suc de rosii

250 ml vin rosu

1oo ml ulei ( pentru sotat ceapa )

2 foi de dafin

1/2 lingurita cimbru uscat

10 boabe de piper negru

10 boabe de ienibahar

sare, piper

4-5 catei de usturoi ( feliati )

cateva fire de patrunjel proaspat ( pentru decor )

Pentru marinata

50 ml ulei

200 ml vin rosu

2 linguri otet

2 foi dafin

1/2 cimbru

1/2 legatura de patrunjel proaspat tocat marunt

20 boabe de piper negru

10 boabe de ienibahar

4 catei de usturoi intregi

Cum vom face iepurele in sos de ceapa

Mai intai pregatim iepurele pentru a fi marinat.

Intr-un vas destul de incapator vom pune bucatile de carne de iepure, pe care le-am spalat bine in mai multe ape cu otet si curatate de pielita.

Apoi vom pune condimentele  pentru  marinat peste carne de iepure, timp de 24 de ore la rece in frigider, intorcandu-le de mai multe ori pe toate partile.

Cand va fi momentul sa pregatim carnea de iepure, atunci o vom scoate din marinata.

Intr-o tigaie de teflon in care am pus uleiul, vom adauga ceapa curatata si spalata pe care am taiat-o julien.

O vom lasa la calit pana va deveni translucida, apoi stingem focul si ne ocupam de carnea de iepure.

Intr-o oala incapatoare vom pune la fiert carnea de iepure in marinata in care a stat ( indepartand ingredientele solide ) la foc  domol cca 50 minute , cu un capac deasupra pentru a fierbe inabusit.

Dupa ce a fiert carnea de iepure  pe jumatate, o vom scoate  si o punem intr-un vas Jena sau o tava dreptunghiulara peste care adaugam ceapa calita, vinul rosu, usturoiul, frunza de dafin, boabele de piper, boabele de ienibahar, cimbrul uscat, sucul de rosii sare si piper.

Le vom amesteca usor pentru a se combina ingredientele si aromele.

Vom introduce vasul in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru inca o ora la foc moale.

Din cand in cand vom „uda” carnea de iepure cu sosul format pentru a nu se usca.

Cand este frumos rumenita, iar ceapa s-a topit si format un sos, stingem focul si scoatem friptura din cuptor.

Se poate servi calda pe un platou, decorata cu patrunjel proaspat tocat.

Alaturi de aceasta friptura merg foarte bine un piure de cartofi si niste muraturi.

 

POFTA BUNA !!!!

Sursa foto