Inghetata cu cafea (sau cacao)

Vara!….anotimpul celor mai placute capricii culinare!…..  cand soarele arde si cu totii tanjim dupa o cremoasa si racoritoare inghetata, fie de: ciocolata, cafea, fructe de padure, vanilie etc..

Facuta in casa fara aditivi, inghetata va fi un adevarat deliciu, fiind o combinatie intre gustos si sanatos.

Vom face o inghetata cu cafea ( sau cu cacao), preferata foarte mult de familia mea.

Pentru reusita unei inghetate de casa, trebuiesc stiute anumite “secrete”:

  • ingredientele folosite sa fie proaspete ( ouale, smantana, laptele )
  • smantana sa aiba un continut de grasime 30% si laptele gras 3,5%
  • cacao sa fie de calitate buna
  • aromele sa fie naturale ( se vor folosi pastai de vanilie, coaja portocala, lamaie, cafea, lapte integral nu praf )
  • cacao se poate inlocui cu succes cu pudra de roscove ( este foarte indicata pentru copii si de varsta mai mica…. )
  • un topping sanatos de ciocolata, se poate face din: pudra de roscove, apa si miere de albine

Ingrediente inghetata de cafea ( sau cacao )

250 g zahar pudra

8 galbenusuri ( albusurile se pot folosi la un chec )

1l lapte

100 ml cafea tare de la filtru

1 lingura cacao de calitate ( pentru savoare )

un cub mic de unt ( ptr a fi inghetata mai cremoasa )

1/2 lingurita de portocala

1 lingura de rom ( optional )

1/2 ciocolata lapte ( optional)

Cum se face inghetata de cafea

Intr-un castron vom pune galbenusurile impreuna cu zaharul, mixandu-le pana devin o spuma albicioasa, apoi turnam laptele fiert si racit, cafeaua, untul, cacao, amestecant totul cu un tel, pentru a se combina ingredientele si a-si lua aromele.

Punem  totul pe foc potrivit intr-o craticioara, amestecand intr-una cu un tel, pana se ingroasa( astfel incat, scotand lingura, sa ramana pe ea un strat subtire de crema).

Se va da crema la racit, adaugand intre timp coaja de portocala, romul (optional).

Frisca lichida pe care am mixat-o ( pana s-a intarit ), o punem  lingura cu lingura  in crema ( amestecand usor de jos in sus ), numai in momentul cand aceasta va fi racita in totalitate.

Optional pentru cine doreste, se pot bune bucatele de ciocolata in inghetata inainte de a pune-o in congelator la inghetat.

Crema de inghetata obtinuta se va pune intr-un recipient ( vas ) la racit in congelator pentru cca 8-10 ore,

Se poate servi in cupe, decorata cu bucatele de ciocolata, frisca sau cu un topping de ciocolata.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto