Autentificare

Înregistrare

Magiun de prune moldovenesti

Deoarece ne aflam in plin sezon cu fructe, incercam sa facem orice incepand de la gemuri, dulceturi, nectaruri, siropuri si, de ce nu, si magiun.

Acest gen de magiun din fructe este foarte folosit la prajituri in compozitie sau ca si umplutura, mai ales iarna  la savuroasele cornulete pentru importantele sarbatori de iarna.

Ingrediente magiun de prune

La acest magiun se pot folosi si alt soi de prune, dar cele moldovenesti au un gust aparte si de cele mai multe ori le cumparam pe acestea din piata de la persoanele care locuiesc la tara ( unde totul se consuma natural fara chimicale sau stropituri cu diferite solutii ).

De cele mai multe ori, la magiun nu se foloseste zahar daca prunele sunt coapte foarte bine ( la magiun nu ne trebuiesc fructe intr-o stare buna, numai coapte bine trebuiesc), dar la aceasta reteta vom folosi zahar ( deoarece gusturile sun multiple ).

5 kg prune moldovenesti ( coapte bine )

500 g zahar

500 g nuca maruntita ( prajita sau in stare naturala )

1 lamaie ( zeama, ptr culoare )

2-3 plicuri zahar vanilat ( pentru aroma, dizolvate impreuna cu zeama de lamaie care se va adauga la final ptr culoare)

Cum se face magiun de prune moldovenesti

Prunele se vor spala bine, apoi se scot samburii si este pus zaharul, amestecandu-se impreuna si pus la fiert imediat, sau se vor lasa de cu seara pana a doua zi cand se vor pune la fiert intr-o cratita de inox pe ochiul aragazului, pe un disc de fonta ( se gaseste in comert ), deoarece se va evita prinderea fructelor de fundul cratitei.

La inceput se va fierbe la foc iute ( pana adunam spuma formata pe marginii ), apoi se fierbe la foc potrivit, amestecandu-se din cand in cand cu o lingura de lemn, pana se va ingrosa, apoi se va adauga nucile maruntite si zeama de lamaie pentru culoare.

Magiunul de prune cand ajunge la fierberea finala ( cca 1-2 ora), trebuie sa aiba un aspect lucios si  sa fie bine legat, ca sa nu mucegaiasca in timpul iernii ( mai ales atunci cand nu vom folosi zahar ).

Se va pune fiebinte in borcane bine spalate, uscate si incalzite.

Pentru siguranta pastrarii mai mult timp a magiunului ( poate fi 1-2 ani ), borcanele se vor aseza in tava mare de la aragaz, introducandu-se in cuptorul preincalzit fara capace, pana va prinde o pelicula mai tare deasupra.

Borcanele se vor lasa sa se racoreasca, apoi se vor pune capacele, eticheta cu anul si denumirea si puse la loc racoros in camara.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto