Maioneza usoara, traditionala

Preocupati cat mai mult de sanatate, ne gandim mereu ce mancam si mai ales din locurile de unde cumparam.

Multi cautam  cat mai natural si mai ales pregatit  in casa.

Deoarece in perioada sarbatorilor se fac salate multe in care se adauga si maioneza, ne-am gandit sa facem  una de casa.

Este o reteta care se face foarte rapid si nu necesita nivel de dificultate ridicat, fiind totodata si sanatoasa.

Ingrediente pentru o maioneza usoara

2 galbenusuri fierte ( se folosesc si galbenusuri fierte si nu numai crude, pentru a nu risca a se “taia” maioneza )

1 galbenus crud

250 ml ulei ( dar poate exista cazul cand nu se poate consuma toata cantitatea de ulei )

50 g smantana cu continut redus de grasimi sau zero ( se foloseste pentru a mai atenua din grasimea maionezei )

50 ml zeama de lamaie ( aceasta se foloseste dupa gust …. cat de acrisoara o dorim si mai ales la ce fel de preparat o folosim )

3-4 linguri de apa plata ( se foloseste in cazul cand vrem sa “inmultim”maioneza )

1-2 linguri de mustar ( pentru gust )

1-2 catei de usturoi pisati ( optional, daca folosim maioneza ca un sos, sau pentru fructe de mare )

sare, piper

Cum facem maioneza usoara

Intr-un bol vom pune galbenusurile, pe care le vom sfarama cu ajutorul unei furculite.

Adaugam apoi mustarul amestecand cu ajutorul unui tel pana se va omogeniza.

Galbenusul crud se va adauga  peste galbenusul fiert, fracandu-l  energic cu telul pentru a se omogeniza bine totul.

Uleiul la inceput se va pune putin cate putin, pana maioneza va deveni mai consistenta si a nu exista riscul ca aceasta sa se “taie “.

Vom adauga pe parcus mai mult ulei, amestecand neincetat, pana ce  se va incorpora bine, apoi vom continua cu restul de ulei.

Daca consideram ca vrem maioneza mai multa si ea deja este foarte consistenta,  vom adauga apa rece pentru a se mai inmuia putin si a deveni mai pufoasa.

Se va continua cu ulei pana va deveni iarasi consistenta, sau cat de multa maioneza dorim.

Pe parcurs, in timp ce amestecam maioneza, putem adauga zeama de lamaie, atat cat o dorim de acrisoara.

Deoarece stim ca maioneza este putin mai grasa si pentru a-i diminua acest lucru, se vor adauga la sfarsit cateva linguri de smantana cu un continut redus sau zero de grasimi.

Daca dorim ca maioneza sa fie folosita pentru un sos delicios la o friptura sau fructe de mare, se adauga usturoiul pisat care va da maionezei o savoare deosebita.

La sfarsit, dupa ce am obtinut cantitatea de maioneza dorita, se condimenteaza cu sare, piper sau eventual si cu zeama de lamaie daca va mai fi nevoie.

TRUCURI SI IDEI

Daca maioneza se va “taia”, atunci se poate pune o lingura de mustar amestecand rapid, pana isi va reveni la consistenta de dinainte.

 

POFTA BUNA !!!

 

Sursa foto