Mancare de urzici

Si daca iarna inca nu s-a sfarsit, in unele zone ale tarii unde timpul a fost favorabil ( bland ), urziciile si-au facut deja aparitia.

La piata, pe tarabe, intalnim  urzici tinere si pline de clorofila, care ne fac sa nu trecem nepasatori pe langa ele, ci sa ne oprim pentru a le cumpara ca sa le gatim acasa, mai ales ca sunt foarte potrivite pentru o mancarea de post.

Urzicile au multiple beneficii asupra organismului si vom enumera numai cateva dintre ele:

  • Elimina starea de anemie
  • stimuleaza secretia bilei, cea pancreatica, gastrica si intestinala
  • scade glucoza din sange
  • este un tonic capilar si combate matreat etc..

Ingrediente mancare de urzici

1 kg urzici tinere

50 ml ulei vegetal -floarea soarelui

2 cepe potrivite

2 linguri faina

4-5 catei usturoi

1 radacina hrean ras ( optional )

zeama de urzici sau lapte ( daca nu va fi o mancare de post )

sare, piper

Cum se face mancarea de urzici

Urzicile proaspete se vor curata de cotoare, apoi se vor spala in 2-3 ape ( pentru a se elimina pamantul din dosul frunzei ).

Intr-o olita mica, cu 1,5 l apa clocotita si un praf de sare, se vor pune urzicile la fiert ( cca 20 minute ).

Dupa fierbere,  se vor pune la scurs si racit intr-o strecuratoare ( zeama se va pastra, deoarece se poate bea, avand proprietati curative, benefice organismului ).

Separat, intr-o tigaie de teflon, se va pune ceapa curatata si tocata marunt la calit ( pana devine translucida ), pentru cca 8-10 minute, amestecandu-se continuu cu o spatula ( pentru a nu se arde ).

Faina  alba, se va dizolva in putina zeama de la urzici rece, apoi se va pune peste ceapa, urmand urzicile tocate in prealabil cu un tocator de lemn ( sau date la blender ) si 1 cana de zeama de urzici.

Mancarea de urzici, se va lasa la fiert inca 15 minute, pana se ingroasa, amestecandu-se mereu,  dupa care se va condimenta cu sare, piper si cu usturoiul zdrobit sau pisat ( pentru aroma ).

 Se va servi in farfurii decorate cu hrean proaspat ras fin pe razatoarea mica si cu paine prajita sau mamaliga calda ( optional ).

Trucuri si idei

Urzicile se mai pot gati fara  ceapa, ci doar fierte, pasate si calite in putin ulei impreuna cu 1-2linguri de faina alba ( putina zeama de la urzicile fierte ) si adaugat usturoi pisat, lasand sa fiarba pana se vor ingrosa.

Se pot consuma cu mamaliga calda si cu hrean ras deasupra, alaturi de niste gogonele murate.

POFTA BUNA !!

Sursa foto