Mancare traditionala armaneasca „Piperchi dinijicati cu patragiani“

Mancare armaneasca piperchi targasite

Mod de preparare „Piperchi dinijicati cu patragiani”

Ardeiul se  spala bine, se curata de cotor si de seminte, apoi se taie in bucati mari, aproximativ patrate, cu latura de vreo trei centimetri.

Intr-un ceaun maricel de vreo 5-6 litri,  incins bine cu vreo 200 ml de ulei, se pun ardeii si se amesteca continuu pana se inmoaie. Nu trebuie tinuti prea mult ca sa nu li se desprinda coaja.

Cand ardeii sunt inmuiati, se adauga rosiile  care trebuiesc neaparat taiate marunt-maruntel, la cutit (sau 800 de grame de suc de rosii ).

Se lasa sa clocoteasca vreo jumatate de ora, amestecand cand si cand, cu o lingura din lemn. Punem apoi, sare, un praf de piper si un dram de busuioc dupa gust. Atunci cand sosul scade cam la jumatate, se adauga 300 de grame de telemea grasa de oaie  data pe razatoare si se amesteca totul cam trei minute.

Se ia de pe foc si se lasa la odihna cateva minute, sa se incheaga sosul.

Se serveste fierbinte cu mamaliga sau cu diverse preparate din carne.

Pofta buna!