Morcovi si ceapa la cuptor

Oriunde ne aflam…,: in fata televizorului, in supermarket, pe strada, auzim sloganul :” Consumati zilnic fructe si legume proaspete”.

Dar la fel de bine, legumele si fructele pot fi gustoase si sanatoase pregatite si la cuptor.

Aromele lor naturale sunt imbogatite si scoase  in evidenta de caldura cuptorului, mai ales la o cina de iarna.

Vom face legume la cuptor, folosind ce mai simpla metoda si cu un grad de dificultate redus.

Acestea pot fi folosite ca fel principal pentru vegetarieni sau alaturi de alte mancaruri.

Pentru a reusi sa obtinem niste legume bune la cuptor, ar trebui sa tinem cont de anumite metode si anume:

  • Morcovii tinuti prea mult in cuptor se vor ofili.., de aceea mai intai ii vom fierbe in coaja ( 5 minute ), apoi curatati, taiati in bucati mici, condimentati ( merg foarte bine cu morcovii condimente precum : chili, curry, chimion ) si bagati la cuptor.
  • Cartoful,…. pentru a obtine acea crusta crocanta si miez moale, trebuie fiert fara coaja in apa cu sare si putin otet pentru a se elimina amidonul pe care-l contine.
  • Ceapa se va taia rondele si presara cu sare , pentru a se elimina iuteala si a deveni mai dulce.

Ingrediente pentru morcovi si ceapa la cuptor

4 buc morcovi

4-5 cartofi mari

2-3 cepe albe

100 ml ulei ( pentru stropit legumele )

condimente speciale pentru fiecare leguma in parte ( chilii, curry, chimion,piper, sare, …. morcovi, cartofi, ceapa )

1 crenguta de rozmarin ( ptr cartofi )

1 crenguta cimbrisor

2-3 catei usturoi

2 linguri otet balsamic

1 lingura miere albine

Cum vom face morcovi cu ceapa la cuptor

Legumele se vor spala, curata si pregatii dupa metodele spuse mai sus la introducere.

Morcovii taiati bastonase subtiri, ceapa rondele ( sau sferturi ), cartofii felii groase, condimentate fiecare cu condimente specifice si stropite cu ulei le vom pune intr-o tava impreuna cu o cana de apa calduta (250 ml ).

Adaugam in tava rozmarinul, cimbrisorul si usturoiul taiat feliute pentru aroma.

Acoperim tava cu o folie de aluminiu pentru inceput,  dam tava in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 40-45 minute pana cand legumele devin moi.

Dupa timpul de coacere programat, indepartam folia de aluminiu si mai lasam legumele la copt inca 5-10 minute pentru a se rumeni frumos si carameliza.

Pentru un aspect  mai apetisant a legumelor, vom adauga 2 linguri otet balsamic si 1 lingura de miere albine, amestecand usor, capatand astfel  un aspect de glazura.

Legumele coapte in cuptor se pot servi alaturi de fripturi, peste, cu sos Tzatziki, maioneza cu usturoi etc..

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto