Musaca de miel

Musaca de miel

O mancare perfecta pentru masa de Paste, usor de facut ( cat vor sta cozonacii la cuptor ), inlocuind drobul de miel si pentru acele persoanele neobisnuite cu aceasta reteta.

Este o mancare cu traditie internationala ( greceasca ), introdusa cu mare succes si in bucatariile romanesti, fiind o diversificare de legume ( inlocuind cartofii ).

 

Ingrediente musaca de miel

1 kg vinete ( sa fie lungi si negre )

500 g carne miel macra tocata

1 pahar de vin alb

200 ml suc de rosii

2 oua ( pentru compozitie )

2 oua ( pentru crusta )

200 g cascaval de consistenta tare ( sau 200 g parmezan ) pentru crusta musaca

200 ml smantana de gatit ( ptr crusta musaca )

amestec de condimente naturale uscate ( nucsoara, busuioc, chimen, menta etc )

sos bechamel ( optional )

1/2 legatura de patrunjel

ulei  vegetal

margarina ( unt sau ulei ) pentru uns vasul cuptor )

4 linguri pesmet ( tapetat vas )

sare, piper

Cum se face musaca de miel

Ceapa curatata si tocata marunt, se va pune la calit in 3 linguri de ulei, intr-o cratita de teflon cu pereti inalti ( folosita pana la sfarsit ).

Cand ceapa va devenit translucida, se va adauga carnea de miel tocata ( amestecandu-se cu o spatula, pana se vor desface bine  ghemotoacele formate ) la calit, pana se va evapora sucul lasat si decolora ( sa devina albicioasa ).

Sucul de rosii, vinul alb, amestecul de condimente naturale ( speciale ptr carne de miel ), sare, piper, se vor adauga in cratita peste carnea de miel, lasand sa fiarba la foc domol pentru cca 30-35 minute ( pana cand se va obtine un amestec omogen, moale si suculent ).

Intre timp, se vor pregati  vinetele: spalate, taiate rondele de cca 2 cm, presarate cu sare si lasate pana se vor inmuia pentru cca 20 minute.

Intr-o tigaie separata de teflon, cu ulei vegetal incins, se vor pune rondelele de vanata la prajit ( cate 1 minut pe fiecare parte, cat sa devina aurii, nu maronii ).

Dupa pajire, rondelele  de vanata, se vor transfera pe un prosop absorbant de bucatarie ( pentru a se elimina surplusul de ulei ).

Optional, petru persoanele care vor sa evite prajeala, feliile de vanata, se pot praji pe un  grill, doar asezonate cu sare si piper.

Dupa timpul alocat gatirii, cratita cu amestecul de carne de miel,  se va da deoparte la racit pentru cca 10-15 minute,  adaugandu-se  cele 2 oua batute, impreuna cu patrunjelul proaspat tocat, amestecandu-se pana la incorporare totala .

Intr-un vas dreptunghiular termorezistent, uns bine cu margarina ( unt sau ulei ), tapetat cu pesmet, se va pune un rand de rondele de vanata, un strat subtire de carne de miel, operatia repetandu-se pana ce ultimul strat va fi de rondele de vanata.

Separat, intr-un bol, se vor bate 2 oua cu smantana de gatit si cu cascavalul ras ( sau parmezanul ) cu ajutorul unui tel, care se va imprastia pe toata suprafata compozitiei din vasul termorezistent.

Vasul  se va da in cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru cca 30 minute ( cat va face o crusta maronie de copt ).

Musacaua de miel, se va servi calda in farfurii individuale, alaturi de o salata din legume proaspete.

POFTA BUNA !!

Sursa foto