Autentificare

Înregistrare

Musaca de miel cu vinete

In loc de obisnuitul drob de miel, incercam o musaca delicioasa cu carne de miel cu influiente orientale, dar cu mare succes patruns in bucatariile si restaurantele romanesti.

Vom face o musaca de miel, in mod traditional pentru masa de Paste.

Ingrediente musaca cu carne de miel ( dupa numarul de persoane )

500-600 g carne miel ( din pulpa )

3-4 vinete mari

2 cepe potrivite

200 g pasta de tomate

3-4  rosii mari coapte ( pentru interior si decor musaca )

2-3 catei usturoi ( pentru gust ) optional

3 linguri ulei masline ( uns vasul pentru musaca )

3 linguri pesmet ( pentru a tapeta fundul vasului )

200-300 ml ulei vegetal ( pentru calit ceapa, carne si vinetele )

1 lingurita chimion turcesc macinat

100 g parmezan ( decor si gust musaca )

sare, piper

Pentru sos Bechamel

100 g faina alba

50 g unt

700 ml lapte

3 galbenusuri

1/2 lingurita de nucsoara

50 g parmezan

sare, piper

Cum se face sosul Bechamel

Intr-o craticioara adanca punem untul la topit, apoi adaugam faina odata, amestacand bine cu un tel pentru a se obtine un rantas ( fara a praji faina, ci doar sa aiba o culoare alb-galbuie ).

Stingem cu laptele, amestecand continuu cu telul, pentru a nu se forma cocoloase.

Dupa ce s-a obtinut un amestec alb-cremos, lasam focul la mic si adaugam rapid galbenusurile de ou, incorporandu-le bine in sos.

Asezonam sosul Bechamel obtinut cu sare, nucsoara ( piper daca mai dorim ) si adaugat parmezanul pentru un sos si mai cremos.

Cum se face musacaua cu carne de miel

( Numarul de straturi de carne si legume, depind de numarul portiilor si vaselor folosite ).

Tocam carnea de miel cu masina de tocat carne ( numai daca nu am cumparat carnea gata tocata ).

Ceapa pe care am curatat-o de coaja si tocata marunt, o vom cali intr-o tigaie de teflon ( atat cat va deveni translucida ), apoi adaugam carnea de miel, amestecand constant pana scade zeama pe care o lasa ( cat isi schimba culoarea, desface carnea si sa nu  ramana cocoloase ) si rumeni putin.

Dupa ce carnea de miel s-a inmuiat ( cca 20 minute, deoarece este frageda ), incorporam pasta de rosii si usturoiul tocat feliute.

Asezonam compozitia cu sare , piper, chimion macinat, amestecand continuu si lasand pe foc  cca 10-15 minute, dupa care dam cratita cu compozitia obtinuta la racit.

Intre timp pregatim vinetele, pe care le vom taia felii subtiri, pe lungime ( cca 1 cm ).

Le vom sara pe fiecare in parte pe ambele parti, apoi lasa la scurs ( de lichidul care se va forma ) cca 20 minute.

Intr-o tigaie separata de teflon,  punem uleiul vegetal la incins si prajim vinetele pe ambele parti ( atat cat vor deveni putin galbui ).

Le scoatem pe un prosop de bucatarie absorbant, pentru a se elimina surplusul de ulei.

ATENTIE: Pentru persoanele care tin o dieta si nu vor grasimi, vinetele se pot praji in cuptorul de la aragaz intr-o tava, fiind unse feliile cu putin ulei.

Pregatim un vas Jena dreptunghiular, uns cu ulei de masline si tapetat cu pesmet.

Vom pune apoi un strat de vinete ( incat fundul vasului sa fie acoperit in intregime ), apoi un strat din amestecul obtinut din carne de miel, felii de rosii si tot asa pana vom incheia cu un strat de vinete prajite.

Turnam sosul Bechamel caldut, nivelandu-l cu o spatula pe toata suprafata de musaca, decorand cu restul de felii de rosii  taiate subtiri ramase si presarand parmezanul.

Introducem vasul in cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru cca 30 minute ( pana cand musacaua se rumeneste la suprafata ).

Musacaua cu carne de miel se va servi calduta, rece ( dar niciodata fierbinte, deoarece se sfarma si se imprastie in farfurie ), alaturi de castraveti sau gogosari la otet sau, de ce nu, alaturi de o salata verde ( mai ales ca este sezonul de primavara ).

TRUCURI SI IDEI

La aceasta reteta de musaca cu carne de miel se mai pot folosi alaturi de vinete, dovlecei si cartofi.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto

Facebook Comments