Autentificare

Înregistrare

Napolitane cu crema caramel

Napolitana este o prajitura foarte delicioasa, care ne aduce aminte de copilarie.

Se pregateste foarte usor si o vom servi cu placere, alaturi de ganduri si sentimente din trecut.

Exista multe feluri de a pregati o napolitana, dar in reteta pe care o vom prezenta va fi folosita crema caramel.

 

Ingrediente napolitana cu crema caramel

1 pachet foi napolitana

Ingrediente pentru crema caramel

200g unt

100g zahar pudra

250g zahar tos

150 ml apa

4 oua

200g nuca maruntita

20 ml esenta rom

 

Cum se pregateste crema caramel

Vom incepe cu untul care este la temperatura camerei si pe care l-am taiat in cubulete.

Peste unt se va pune zaharul pudra si-l vom mixa usor, prima data la viteza mica pana se va incorpora zaharul, apoi marim viteza. Vom mixa totul pentru 5 minute ca sa arate ca o crema.

Dupa ce s-au omogenizat ouale, vom opri mixerul si dam compozitia deoparte. Trebuie avut in vedere si sa nu ne ingrijoreze faptul ca untul va ramane bucati mici, deoarece asa trebuie.

Ne vom ocupa de CARAMEL :

Intr-o cratita vom pune zaharul si apa pe foc. Vom astepta pana se va topi zaharul si siropul incepe sa fiarba.

Vom micsora apoi focul  lasand siropul sa fiarba incet, pana ce zaharul se va carameliza si va avea o culoare maroniu-deschis.

Peste zaharul caramelizat se va incorpora incet si cate putin din crema de ou si unt pregatita mai inainte, cu ajutorul unui tel, amestecand repede.

Lasam sa fiarba din nou caramelul pana se va topi din nou zaharul, iar crema se va ingrosa.

Se va opri focul, dupa care vom pune nucile maruntite cu ajutorul unui cutit, esenta de rom, amestecand usor cu o spatula.

Crema caramel astfel formata o vom da la rece putin pentru 20-30 minute.

 

Asamblare foi napolitane

Pentru asamblare foi se folosesc forme dupa dimensiunea sau marimea lor.

Intr-o forma deja pregatita, la care am tinut cont de dimensiunea napolitanei, am asezat prima foaie.

Peste ea am pus primul strat de crema, pe care am intins-o foarte bine  pe toata suprafata.

Apoi vom aseza si urmatoarea foaie pe care am presat-o usor cu mainile, urman sa punem alt strat de crema.

Se va continua asa pana vom termina crema caramel.

La aceasta reteta s-au folosit doar 3 foi, deoarece au fost foi de o marime mai mare.

Dupa ce am pus si ultima foaie, o vom presa din nou cu mainile si apoi vom pune o greutate peste. De exemplu, eu am folosit un tocator.

Prajitura va fi data la rece in frigider pentru 6 ore sau chiar peste noapte.

Dupa ce s-a racit bine, vom tai prajitura avand insa in vedere mai intai sa inlaturam marginile.

Se poate taia in patrate sau in romburi.

Este o prajitura foarte adorata de cei mici si poata fi data la un pachetel la scoala, iar pentru adulti ca o gustare la serviciu.

 

POFTA BUNA !!!!