Orez cu curry si pui

Este o mancare traditional indiana, din cele mai delicioase specialitati, plina de arome, culoare, gust minunat datorita arsenalului de mirodenii folosite.

In comparatie cu retetele asiatice ( la care mancarea se gateste la foc iute), aici ingredientele se vor gati la foc domol, pentru a nu se arde condimentele, iar carnea de pui sa devina foarte moale ( suculenta ).

Aceasta mancare se poate gati la fel de bine si acasa cu o oarecare atentie si fiind respectate anumite reguli, iar rezultatele vor fi peste masura asteptarilor.

Ingrediente orez cu curry si pui

1 piept de pui dezosat

250 g orez prefiert sau basmatic

3 frunze  curry ( ptr a aroma uleiul )

2 linguri praf curry ( pentru culoarea orezului )

1 lingurita turmeric

1/2 ardei gras rosu

1 ardei iute rosu

1 frunza dafin

1/2 lingurita seminte chimen

3-4 cuisoare

50 g stafide ( optional )

2 rosii coapte

50 ml suc de rosii

ulei vegetal ( 3-4 linguri )

1/2 legatura coriandru proaspat( pentru decor )

sare, piper

Ingrediente pentru marinata pui

1 lamaie ( zeama )

4 linguri sos soia

1 lingura praf curry

1 lingura pasta ghimbir ras

150 ml smantana gatit

Cum se face marinata pentru pui

Intr-un bol se vor pune ingredientele pentru marinata ( intr-o ordine oarecare ), amestecandu-se cu ajutorul unui tel pana se va obtine o pasta omogena.

Pieptul de pui dezosat se va spala, apoi va fi taiat in bucati potrivite de marimea unei inghitituri.

Se vor introduce in marinata ( sa fie cuprinse in marinata ) pentru minim 30 minute ( dar si mai bine ar fi sa fie tinute un timp mai indelungat, asa cum ar fi normal-1 ora ).

Cum se face orez cu curry si pui

Intr-un Wok sau o tigaie de teflon larga si cu pereti inalti se va pune uleiul la incalzit, apoi se vor adauga condimentele lemnoase ( frunza de dafin, frunzele de curry, semintele de chimen, ardeiul iute rosu curatat de seminte ) pentru a aroma uleiul, cca 1-2 minute la foc domol.

Bucatile de piept de pui se vor pune la gatit cu tot cu marinata  la foc moale, amestecandu-se in mod continuu.

Rosiile maruntite se vor adauga peste pui, impreuna cu sucul de rosii, turmericul si vor fi lasate la gatit pana vor deveni o pasta, iar bucatile de pui sa devina moi si suculente ( cca 20-25 minute ).

Ardeiul gras rosu se va adauga aproape de final ( cu cca 5 minute inainte ), pentru a ramane intreg si crocant ( pentru aspect apetisant )

Orezul se va pune la fiert, respectandu-se timpul de fierbere dupa instructiunile de pe ambalaj.

Acesta se va asezona pentru aroma si gust cu sare, cu 2-3 cuisoare, cu praful de curry.

Aproape de final se vor adauga si stafidele ( pentru a se umfla si a deveni moi ).

Orez cu curry si pui se va servi fierbinte in farfuri albe intinse, decorat optional cu coriandru verde proaspat taiat.

Aceasta reteta in stil indian se poate servi cu roti ( o lipie indiana ) sau cu naan ( paine indiana ).

POFTA BUNA !!

Sursa foto