Autentificare

Înregistrare

Oua vopsite pentru Paste

Pentru ca in curand Sarbatoarea Pascala se aropie vertiginos de repede si deja meniul este pe lista, trebuie sa stim ca pe langa cozonacii apetisanti nu trebuie sa liseasca si ouale inrosite.

Tot timpul vopsirea oualor a fost o problema atat pentru incepatori si chiar pentru gospodinele cu experienta,…. ba nu se prindea vopseaua bine pe oua, ba nu stiam cum sa preparam vopseaua.

Vom incerca sa prezentam niste pasi importanti pentru a sti cum sa vopsim oua, mai ales pentru tinerele gospodine care sunt in situatia de a pregati masa de Paste pentru prima data.

Si ca sa pastram traditia, ouale de Paste se inrosesc in JOIA MARE.

Ingrediente oua vopsite

10 oua albe ( nu  cu coaja rosiatica )

2 pachete vopsea oua  5 g fiecare ( fie vopsea lichida ” carmin „dr OETKER, sau „gallus dr OETKER … ce culori dorim )

1 lingura detergent de vase ( ptr degresat oua )

50 ml ulei sau 3-4 linguri grasime ( ptr uns ouale dupa vopsire si luciu )

700 ml apa ( ptr vopsea )

5 linguri otet de vin 9 grade ( ptr vopsea si mentinerea culorii vii a oualor vopsite )

1 lingura cu varf sare ( pusa la fiertul oualor, ptr a se curata coaja mai usor )
————————————————————————————————————

Recomandare pentru Paste de la Gastropedia

Pentru a obtine de fiecare data un ou perfect, exact asa cum iti doresti, Gastropedia iti recomanda sa folosesti un timer de oua. Poti cumpara acum produsul de la noi:

Timer pentru fiert oua

————————————————————————————————————

Cum se vopsesc ouale

La aceasta reteta s-a folosit vopsea lichida CARMIN de la dr Oetker ( fiind mai sanatoasa, deoarece ouale nu trebuiesc fierte in vopsea ).

ATENTIE: Inainte de a fierbe ouale, trebuie sa le verificam daca acestea sunt proaspete si anume: intr-un vas cu apa cufundam ouale pe rand ( cele proaspete raman la fund, cele vechi se ridica la suprafata ).

Pentru a se prinde bine vopseaua de oua, acestea trebuiesc degresate ( la aceasta reteta am folosit detergent vase… fiind mai indicata decat detergentul ) si clatite cu apa rece din abundenta.

Intr-o oala inalta 2l , vom pune  apa ( sa depaseasca ouale cel putin cu 10 cm deasupra lor ) 1 lingura cu varf sare ( se vor curata ouale de coaja mai usor), apoi punem ouale pe care le-am degresat.

Le vom lasa la fiert cca 30 minute ( ca sa fie destul de tari ), apoi inlaturam apa fierbinte si le pregatim pentru vopsit asa fierbinti cum sunt ( se prinde vopseaua mai repede ).

Pregatim vopseaua dupa indicatiile de pe pachet, intr-o craticioara cu 700 ml apa care se va fierbe cu 5 linguri de otet si apoi se pune vopseaua dizolvata cu 1-2 linguri apa calduta intr-un bol mic.

Dam craticioara cu vopseaua care a fiert la o parte si introducem cate 4-5 oua pe cale le lasam cca 10 minute (cu cat sunt lasate mai mult in vopsea cu atat se va prinde mai bine de ou ).

Dupa ce scoatem ouale din vopsea le punem pe un prosop de hartie, apoi le ungem cu o carpa moale imbibata cu ulei sau grasime ca sa aiba stralucire.

Ouale care s-au crapat la fiert, nu le mai vopsim ci le vom folosi pentru salata sau maioneza.

Intr-un cosulet adanc, decorat frumos cu servetel specific Sarbatorii de PASTE asezam ouale si servite pe masa festiva alaturi de cozonac si pasca.

TRUCURI SI IDEI

  • Diversele desene cu frunzulite le vom obtine asezand o frunzulita de patrunjel, leustean ( sau altceva la imaginatia fiecaruia ) pe un ou, bagand oul intr-un ciorap de matase incolor vechi ( spalat si uscat inainte de folosire ) pe care il innodam la capete cu ata si scufunda apoi in vopsea ( tinandu-se cca 15 minute pentru a se prinde bine atat vopsea si sa ramana modelul ).

Pentru a vopsi oua ecologic, putem folosi vopsele naturale si anume :

  • Culoarea rosie pentru oua se mai obtine daca fierbem in apa coaja de la ceapa rosie lasate cateva ore in oala dupa ce le fierbem, apoi introducem ouale la fiert si lasate pana obtinem culoarea dorita.
  • Verdele se obtine din frunze de nuc, spanac sau urzici tinandu-se cel putin o zi in apa in care au fiert pentru a se prinde bine culoarea de ou cand le fierbem in zeama colorata.
  • Galbenul se obtine din coaja de la ceapa galbena sau musetel.

 

POFTA BUNA !!!

 

 

Facebook Comments