Autentificare

Înregistrare

Papanasi cu branza. 2 retete: normala si dietetica

Este un desert iubit de toti!, …adica de cei mici si adulti, servit cu dulceata de afine facuta in casa in mod special.

Variante de pregatit papanasii sunt multiple, dar vom alege varianta cunoscuta aproape de toate gospodinele.

Papanasii in general se fac prajiti in ulei, dar pentru ca unele persoane au anumite afectiuni de sanatate si nu poate consuma papanasi prajiti, vom prezenta in reteta si varianta papanasilor dietetici ( care sunt la fel de gustosi si savurosi, daca se va rspecta reteta )

Ingrediente papanasi cu branza

500 g branza de vaci ( scursa bine, de o consistenta mai tare )

2 oua

3 linguri faina ( cantitatea poate varia )

2 linguri gris

2 linguri zahar tos ( pudra )

3 plicuri zahar vanilat

un praf de sare

1/2 lingurita bicarbonat de sodiu ( stins cu 2 linguri de zeama lamaie )

1 lamaie ( zeama si coaja rasa)

ulei vegetal ( ptr prajit – o cantitate destul de mare, papanasii se prajesc in baie de ulei )

200 g unt ( pentru varianta papanasilor dietetici )

200 g pesmet prajit ( pentru varianta papanasilor dietetici )

Pentru servit papanasii

200 g smantana

dulceata ( de fructe de padure indicata, fiind mai acrisoare.. in cazul nostru s-a folosit dulceata de afine facuta in casa )

 

Cum se fac papanasii cu branza prajiti in ulei

Intr-un bol de plastic, punem branza de vaci impreuna cu zaharul tos pudra si zaharul vanilat, pe care o desfacem cu ajutorul unei furculite.

Adaugam ouale pe rand, amestecand cu o spatula pana se vor incorpora bine in branza,  se pune faina, grisul, praful de sare, coaja de lamaie rasa, bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lamaie, amestecand cu mana, iar daca aluatul este lipicios adaugam faina pe parcurs, pentru a obtine un aluat de consistenta optima ( usor de modelat cu mana ).

Formam bilute din aluat potrivit de mari ( de forma unei gogosi ) pe care o aplatizam cu mana usor umeda, iar cu degetul mare se face o adancitura in mijloc ( sau acest lucru se poate face cu un decupator in forma de cerc ).

Din aluatul rezultat de la adancitura din mijloc sau aluat din castron, vom face bilute mici ( pe care le prajim in ulei), pentru a acoperii mijlocul gol al papanasului dupa prajire.

Intr-o tigaie de teflon cu peretii inalti, punem ulei la incins ( 500 ml, deoarece papanasii se prajesc in baie de ulei),  urmand  papanasii la prajit, intorcandu-i in mod constant pe ambele parti.

Papanasii cu branza, se scot pe hartie absorbanta ( pentru a se elimina surplusul de ulei ), apoi cat sunt fierbinti se vor servi cu smantana si dulceata de afine ( sau orice dulceata din fructe de padure, fiind mai acrisoara ).

Cum se fac papanasi cu branza dietetici ( fara prajire in ulei )

Se vor folosi aceleasi cantitati de ingrediente la fel ca la prima varianta de papanasi prajiti, numai ca acestia se vor fierbe in apa cu sare.

Din compozitia obtinuta la fel ca la prima varianta de papanasi prajiti, se ia cu mana muiata in faina galuste mici ( pe are le facem rotunde ) rotunde, le aplatizam intre maini si cu degetul mare facem o adancitura in mijloc la fiecare.

Intr-o cratita inalta cu apa clocotita si un praf de sare, se pun papanasii ( atunci cand apa clocoteste ) si se tin pana cand acestia se ridica la suprafata ( se tin in apa clocotita la fiert cca 15 minute), apoi se reduce din foc ( sa fie mai domol, astfel papanasii se terciuesc ) si se mai tin 10 minute.

Papanasii cu branza fierti, se pun la scurs cu grija intr-o strecuratoare, apoi opariti cu unt si presarati cu pesmet prajit fiecare in parte, se vor servi in farfuriute individuale cu smantana, dulceata de fructe de padure sau numai pudrati cu zahar pudra.

Daca nu ne grabim, acesti papanasi fierti, pentru un gust mai savuros, se pot da la cuptorul incins la 190 grade pentru 10-15 minute, asezati in tava de la aragaz, tapetata bine cu unt, pana se rumenesc putin, apoi serviti imediat.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto

Facebook Comments