Autentificare

Înregistrare

Pasca cu umplutura din branza

pasca cu branza

Mod  de preparare Pasca cu umplutura de branza de vaci

Punem stafidele la inmuiat in apa cu rom.

Intr-un castron de cca 3 l smaltuit punem 100 g faina, peste care se pune 200 ml lapte oparit. Se amesteca rapid cu o ligura de lemn pana cand se desfac toate cocoloasele, apoi se rasfira putin, pentru a se raci. (Se opareste  o parte din faina, pt ca sa se mentina cozonacul  proaspat mai mult timp). Alaturi sau intr-un alt castron, se freaca drojdia cu o lingurita cu varf de zahar, pana se lichefiaza. Cand aluatul oparit s-a racit, se va amesteca cu drojdia. Maiaua preparata asa se lasa la crescut cca 15-20 minute, acoperind vasul cu un prosop si  il punem aproape de sursa de caldura.

Pana cand maiaua isi dubleza volumul, ne ocupam de restul ingredientelor.

Set de 3 tavi

Frecam galbenusurile cu sare. Apoi vom adauga zaharul, coaja de lamaie, zaharul vanilat, romul, uleiul si 100 g de unt topit (atentie ca acesta sa nu fie cald, ci doar caldut) si amestecam totul cu lingura.

Dupa ce maiaua a crescut, se toarna compozitia cu galbenusurile peste ea, se clateste bine castronul cu lapte caldut( Nu, fierbinte!), apoi se desarta peste maia si se amesteca bine.  Amestecam si restul de faina ( pe care am cernut-o in prealabil), amestecandu-se la inceput cu lingura, apoi framantandu-se cu mana 15-20 de minute, pana cand aluatul se desprinde de pe mana si de pe vas.

Framantatul cu mana se face cu pumnul strans si, din cand in cand, se aduce aluatul de la margine spre mijloc, ca si cum s-ar impaturi; In felul acesta, se incorporeaza cat mai mult aer, care la coacere se dilata si contribuie la cresterea aluatului.

Buchet fructe in ciocolata

Aluatul, la inceputul framantarii va fi cleios iar dupa cca 15-20 de minute de framantat, incepe sa se desprinda dupa vas. Cand incepe sa se desprinda dupa vas, vom pune restul de unt topit 100 g, putin caldut.

Curatam cu lingura aluatul dupa maini si de pe vas, lasand sa curga untul pe sub aluat. Din acest moment aluatul nu se mai framanta, ci doar se intoarce de la margine spre mijloc si se bate ci dosul palmei si ridicandu-l treptat din partile laterale, pentru a se desprinde dupa vas.

Se lasa la crescut 15-20 de minute.

Cand aluatul a crescut vom lua o cratita  sau tava de 3 l smaltuita pe care am uns-o cu unt. Vom face o foaie de aluat de cca 2 cm pe care o vom pune pe fundul cratitei. Restul aluatului il impartim in 8 parti si vom face din acestea niste „suluri” groase cate un deget. Luam trei suluri si le impletim. Vom pune aceasta „coronita de coca” de jur, imprejurul, oalei. Daca nu ne ajunge impletitura, mai facem pana se completeaza coronita.

Pregatim crema de branza

Mixam la viteza mica branza de vaci pana se omogenizeaza, apoi adaugam galbenusurile. Mixam iar si apoi adaugam si untul la temperatura camerei, smantana, sarea, grisul, faina, coaja de lamaie si stafidele inmuiate in apa in care am pus o lingurita de rom. Albusurile se bat spuma tare, adaugam zaharul tos si o lingura de rom, batandu-se in continuare, pana cand se intaresc iar. Spuma se desarta peste branza, si vom amesteca cu o lingura de lemn totul, prin rasturnare.

Vom mai presa un pic coronita, pentru a se urca pe peretii vasului si vom pune crema de branza. Din aluatul ramas, vom mai face impletituri pe care le vom pune deasupra cremei de branza unind cu coronita de pe marginea vasului.

Deasupra vom unge aluatul cu ou batut. Vom introduce Pasca in cuptorul bine incalzit cu 30 de minute inainte si se lasa cca 50 minute la foc mijlociu. Dupa 20 de minute, focul se mai reduce, ca Pasca sa nu se rumeneasca prea tare.

Cand trece testul scobiturii, scoatem Pasca din cuptor, o pudram cu zahar pudra si o lasam la racit.

Pasca se mai poate decora cu fructe confiate, rahat, bomboane de zahar.

Sa aveti o Pasca gustoasa !