Autentificare

Înregistrare

Pate de peste

Pateu de peste

Este o reteta traditional lipoveneasca, un preparat usor, sanatos, pregatit in casa, inlocuind cu mare succes pateul de porc din comert, plin de E-uri si conservanti.

Pateul de peste, se poate consuma la un mic dejun, la o gustare acasa sau serviciu etc..

Retete de prepararea a unui pate din peste sunt multiple, dar vom alege ca deobicei varianta cea mai simpla, accesibila si pentru gospodinele incepatoare.

Ingrediente pateu de peste

500 g peste file (stiuca, cod, somon etc..)

3 cepe alba sau rosie (este mai dulce)

2 oua fierte tari  (numai galbenusurile)

50 g unt topit

2 lamai (zeama si felii)

piper boabe

sare, piper

 Cum se face un pateu din peste

Fileurile din peste proaspat, se vor spala, apoi puse la fiert intr-o olita cu apa ( cat sa acopere pestele ), 1 lingurita sare, 1 ceasca zeama de lamaie si 10 boabe de piper, maxim 30 minute (pana se vor inmuia bine eventuale oase existente, invizibile ochiului liber ).

Intre timp, intr-o tigaie obisnuita de teflon, se va pune ceapa curatata si taiata marunt la calit ( sau inmuiat ) cca 10 minute.

Dupa fierbiere, fileurile de peste se vor scoate din zeama in care au fiert (cu ajutorul unei palete cu gauri), la scurs si racit, urmand a fi rupte in bucati (eventual eliminate oasele daca acestea mai sunt existente) si adaugate in robotul de bucatarie impreuna cu: galbenusurile de ou, ceapa sotata, untul, sare si piper.

Totul se va mixa cca 3-4 minute, pana se va obtine o compozitie omogena, perfecta pentru a fi unsa pe paine.

Pateul de peste obtinut, se va transfera intr-un bol, acoperit cu o folie alimentara si dat la rece in frigider, daca nu se va servi imediat.

La un mic dejun consistent, pe langa restul de aperitive, pateul de peste se poate servi pe paine prajita cu felii  subtiri de gogosari la otet deasupra, sau cu rondele de masline ( negre sau verzi ).

Trucuri si idei

In cazul cand se va pregati o cantitate mai mare de pate de peste, acesta se va pune in borcane ermetic inchise si date la sterilizat in cuptorul de la aragaz cca 30 minute ( sterilizare asemanatoare cu zacusca de toamna sau orice alt preparat care necesita sterilizare ).

POFTA BUNA!!!