Pate de pui cu coniac

Pateul de pui cu coniac este un aperitiv perfect pentru a fi facut in sezonul rece si servit la mese festive sau la sarbatorile de Craciun si Revelion.

Pentru a face aceasta reteta de pate, variante sunt numeroase, intrucat se poate folosi unt, grasime sau carne.

Vom renunta la aceste ingrediente “grase” incercand sa facem un pate putin mai dietetic.

Ingrediente pate de pui cu coniac

500 g ficatei de pui

3 linguri smantana slaba 12% grasime

2 ou fiert tare ( numai galbenusurile )

1 ceapa potrivita

2 linguri ulei masline ( ptr sotat ceapa )

2 linguri coniac ( da o savoare  si un gust deosebit pateului )

1 lamaie ( zeama )

felii de paine toast prajite

sare, piper

Pentru decor

rosii, castraveti murti; ardei gras rosu; rondele de masline ( negre sau verzi )

Cum se face pate de pui cu coniac

Ficateii de pui se vor spala sub jet de apa rece, apoi vor fi curatati de partea alba din interior ( deoarece poate sa dea amareala pateului ).

Intr-o oala mica ( capacitate de 1l apa ) se vor pune la fiert ficateii cu un praf de sare pentru cca 20 minute.

Intre timp ( pentru a se castiga din timpul pretios ), se va pune la sotat ceapa taiata  marunt intr-o tigaie de teflon cu 2 linguri de ulei de masline ( cat va deveni translucida ) pentru 2-3 minute.

Ouale se vor fierbe ( sa fie tari ) cca 5-8minute.

Dupa ce ficateii de pui au fiert, se vor scurge de apa intr-o strecuratoare si vor fi stropiti cu zeama de lamaie pentru a nu se innegri ( ci sa-si pastreze acea culoare de maroniu deschis ).

In blenderul sau robotul de bucatarie, se va pune la mixat:  ficateii fierti, smantana, coniacul, ceapa sotata si galbenusurile de ou fierte tari.

Totul se va mixa timp de 4-5 minute, pana se va obtine o pasta omogena tartinabila ( eventual daca va fi prea vascosa, atunci se pot adauga cateva linguri de lapte ).

Pasta de pateu rezultata din ficateii de pui, se va transfera intr-un bol, apoi este asezonata cu sare si piper dupa gust, acoperita  cu o folie alimentara si data la rece in frigider pentru a se intari pana la servire.

Pateul de ficatei de pui  cu coniac se va servi pe  paine prajita, decorata la inspiratie cu legume ( rosii; ardei gras rosu; castraveti murati etc… ) sau cu rondele de masline ( negre si verzi ).

Trucuri si idei

Pateul de pui facut intr-o cantitate mai mare, se poate pastra pentru 2-3 zile intr-un borcan de sticla ermetic inchis cu o pojghita de margarina topita deasupra ( pentru a nu lua aer ), indepartata putin in momentl servirii.

POFTA BUNA !!

Sursa foto