Autentificare

Înregistrare

Peste cu ceapa pe pat de lamaie la cuptor

Tot timpul cautam sa avem grija ce mancam, cum gatit anumite preparate si ce alegem sa mancam.

Vom gati peste, deoarece ne aflam si in postul Craciunului,  fiind si un preparat mai usor pentru organism si mai ales ca-l vom pregati mai mult dietetic ( la cuptor, evitand prajeala ).

Ingrediente peste cu ceapa pe pat de lamaie la cuptor

3-4 buc peste sardina ( sau file de salau, pastrav etc.. )

3 cepe potrivite

3 rosii coapte

3 lamai ( pentru zeama si felii ptr tava cuptor )

2 catei de usturoi ( ptr aroma )

200 ml vin alb sec ( amestecat optional si cu 50 ml suc de rosii sau apa )

50 g unt ( ptr sotat ceapa si uns pestele )

50 ml ulei ( uns tava ptr cuptor )

condimente naturale ( sare, piper, cimbru etc.. dupa gust si preferinta )

Cum se face peste cu ceapa pe pat de lamaie la cuptor

OPTIONAL: la aceasta reteta s-a folosit sardina, un peste gustos,… dar se poate folosi si alt  peste  cu mai putine oase ( somon, macrou, dorada etc.. )

Sardina este un peste foarte gustos si se poate gati usor,.. doar i se vor scoate maruntaiele apoi trebuie spalat bine sub jet de apa rece si pus la uscat pe un prosop absorbant.

Daca vom avea mai multe sardine pentru gatit se va proceda la fel si cu restul.

Dupa ce s-au scurs bine de apa, pestii se vor unge atat in interior cat si exterior cu un sos facut din: zeama de lamaie, unt, sare, piper si cimbru.

In tava mare de la aragaz, unsa cu uleiul vegetal ( sau masline ) se va face un pat din ceapa taiata solzisori si sotata intr-o lingura de unt ( doar putin inmuiata ), felii de lamaie puse pe toata suprafata tavii ( rasa coaja mai intai si indepartata partea alba, pentru a nu da amareala pestelui ) si felii de rosii.

Pestele sardina asezonat inainte, se va aseza peste ingredientele din tava, impreuna cu vinul alb sec si feliute de usturoi ( ptr aroma ).

Tava se va da in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 25-30 minute ( stopindu-se din cand in cand pestele sardina cu sosul format din tava, pentru a nu se usca ci sa ramana suculent, eventual se mai poate adauga putina apa sau suc de rosii-optional ).

Pestele cu ceapa si lamaie la cuptor se poate servi imediat alaturi de cartofi natur sau merge foarte bine si rece cu paine proaspata sau prajita.

POFTA BUNA !!

Sursa foto

Facebook Comments