Autentificare

Înregistrare

Peste cu sos si cartofi, la cuptor

In curand ne apropiem de marea sarbatoare din perioada de iarna si anume de: Sfantul Niculae, ziua in care conform traditiei se va manca numai peste ( aflandu-ne deja in postul Craciunului ).

Pestele este un aliment gustos si sanatos, mai ales daca stim cum sa-l gatim.

La aceasta reteta vom prezenta modul de a pregati un peste inainte de gatire si totul va fi pe masura asteptarilor noastre.

Ingrediente peste cu sos si cartofi la cuptor ( ptr 2 persoane )

2-3 pesti cod ( proaspeti sau congelati )

faina alba ( ptr tavalit pestele inainte de prajire )

2oo ml suc rosii sau 2-3 rosii coapte ( ptr sos cuptor )

3-4 cartofi albi ( ptr garnitura )

1 – lamaie ( zeama si felii )

6 rosii cherry ( garnitura )

3-4 linguri ulei ( sotat cartofii )

1 salata verde ( ptr garnitura )

1/2 legatura marar

sare, piper

Pentru dressing

3-4 catei usturoi

1 lingura ulei de masline

2 linguri zeama lamaie

sare, piper

Cum se face peste cu sos si cartofi la cuptor

Pentru un gust mai bun, pestele trebuie pregatit inainte de a fi gatit cu 1-2 ore ( sau de cu seara, ptr a se castiga timp):

Pestele se va curata de solzi daca va fi cazul, apoi va fi spalat si zvantat pe un prosop absorbant de bucatarie.

Se va asezona pe ambele fete cu sare si piper, apoi va fi lasat la rece in frigider pana la gatire.

Intr-o tigaie de teflon cu ulei suficient si infierbantat bine, se va va pune pestele la prajit dupa ce a fost portionat sau taiat doar in jumatate si tavalit prin faina alba.

Se va praji doar cateva minute pe ambele fete ( 4-5 minute, deoarece se va gati si in cuptor impreuna cu sosul de rosii ).

Intr-un vas Jena dreptunghiular, se va aseza peste prajit, peste care se va turna sucul de rosii, si dat in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 10-15 minute ( cat se va ingrosa sosul si va patrunde in peste ).

Intre timp cat pestele va fi la cuptor, se vor curata cartofii si se vor fierbe intregi in apa cu sare cca 30 minute.

Dupa racire, cartofii se vor taia in bucati mari, si vor fi apoi sotati in ulei.

Optional, pestele se poate servi doar prajit ( fara a mai fi pus la cuptor ), uns la servire cu un dressing din: usturoi pisat cu zeama de lamaie si patrunjelul proaspat tocat fin.

Pestele se va servi pe un platou oval alaturi de: cartofii sotati in ulei si presarati cu marar fin tocat, impreuna cu salata verde rupta fasii,  cu rosiile cherry taiate in jumatati  si sferturi de lamaie, sau cu sos de rosii de la cuptor.

POFTA BUNA!!

Sursa foto