Peste umplut cu orez

Pestele a devenit in ultima vreme foarte cautat,  folosit uneori pentru o cina usoara, pentru zilele de post cu dezlegare la peste si pentru detoxifiere.

Indicat mai ales pentru persoanele care sufera de boli cardiovasculare, datorita continutului ridicat de acizi grasi esentiali Omega 3 pe care organismul nostru nu ii poate produce singur.

Un lucru foarte important atunci cand cumparam peste este acela de a avea ochii clari si branhiile rosii, moi la atingere si fara miros intepator.

Retetele de peste sunt numeroase, iar acum vom face un peste la cuptor umplut cu orez si ciuperci.

Cel mai indicat la aceasta reteta este crapul, un peste care are o dulceata atenuanta.

Ingrediente pentru peste umplut cu orez

1 crap proaspat de 1,5- 2 kg

100 g orez balsamic ( ptr umplutura la peste )

2 cepe mari albe

100 g ciuperci de la conserva ( ptr umplutura peste )

2 linguri unt + 1 lingura ulei vegetal ( pentru calit ceapa si orezul )

1 mocov mic ( taiat bastonase mici ptr  garnitura  )

3-4 catei usturoi ( taiat feliute subtiri ptr a aroma pestele la cuptor )

cateva buchetele de brocoli ( pentru garnitura  )

250 ml vin alb+ 1 ceasca apa ( pentru pestele la tava )

100 ml suc de rosii ( ptr peste la cuptor )

50 ml ulei  ( ptr uns pestele la cuptor )

1/2 foaie dafin ( optional )

1 lamaie ( felii ptr garnitura peste si decor )

1/2 legatura patrunjel proaspat ( pentru decor )

sare, piper

Cum vom face peste umplut cu orez

Mai intai vom curata pestele de solzi, spala si usca cu un prosop de hartie.

Apoi crestam foarte putin spatele, il condimentam cu sare, piper si ungem cu ulei.

Il vom lasa pentru 20 minute pentru a-si lua gustul de la condimente, ocupandu-ne de restul ingredientelor.

Separat intr-o tigaie de teflon vom sota legumele (buchetelele de brocoli, ceapa ( 1 buc) taiata julien, morcovul taiat bastonase mici si subtiri ) in putin ulei condimentate cu sare si piper.

Aceste legume le vom folosi drept garnitura pe platou alaturi de pestele umplut cu orez.

Ceapa ( 1 buc ) o taiem julien si cali intr-o tigaie de teflon cu peretii inalti impreuna cu ciupercutele din conserva.

Orezul se spala sub jet de apa rece si se pune peste ceapa la calit ( 2-3 minute ), peste care se va adauga apa ( proportia orez-apa este de 100 g orez la 250 ml apa ) lasand sa fiarba pana ce lichidul va dispare ( nu se va amesteca orezul, deoarece va deveni lipicios ).

In timp ce orezul fierbe vom condimenta cu sare si piper dupa gust.

Lasam compozitia pentru umplut pestele la racit pentru 20 minute.

Pestele va fi umplut pe la burta  ( nu indesat prea tare ) cu compozitia de orez si cusut cu ata sau infipte  scobitori ( pentru a nu se imprastia compozitia in tava ( sau vas ).

Pregatim un vas termorezistent ( de preferat ar fi oval ), asezam pestele,  turnam vinul alb impreuna cu apa, frunza de dafin si sucul de rosii ( eventual mai condimentam cu putina sare si piper ), si introducem vasul in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 50-55 minute sau pana ce pestele va avea acea fata de copt ( maronie ).

Din cand in cand pestele se va mai stropi cu putina zeama din vas.

Inainte de a fi servit ii vom scoate ata sau eventual scobitorile.

Pestele umplut cu orez se va servi rece  pe un platou alaturi de legumele sotate si felii de lamaie.

Pentru decor vom presara patrunjel proaspat tocat foarte fin.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto