Autentificare

Înregistrare

Pui la cuptor cu sos de portocale

Pentru ca sarbatorile de iarna ne bat in curand la usa, trebuie sa ne gandim si la retete delicioase si elegante pentru masa festiva de Craciun sau Revelion.

Vom pregati o reteta  din carne de pui la cuptor, cu un sos de portocale dulce-acrisor, care ne duce cu gandul la un meniu exotic.

Ingrediente pui la cuptor cu sos de portocale

1 pui intreg de 1-1,5 kg

1 mar verde

1 portocala

1 lamaie (zeama )

1 pahar vin alb

1 lingura miere de albine

cateva boabe de piper negru sfaramate

sare, piper

Pentru sos de portocale

1/2 l suc portocala

50 ml zeama de lamie

1 lingura ghimbir ras

2 linguri sos soia

1 lingura de amidon de porumb

500 ml suc rosii

oregano si rozmarin uscat ( cate 1 lingura din fiecare )

piper

Cum se face sosul de portocale

Este un sos foarte simplu de facut, doar atat ca ingredientele se vor pune intr-un bol intr-o ordine oarecare, amestecandu-se cu un tel, pana la omogenizare.

Cum se face pui la cuptor cu sos de portocale

Puiul intreg se va spala cu grija atat in interior cat si exterior, apoi se va usca cu un prosop absorbant de bucatarie.

Acesta se va asezona cu  sare si piper, pe toate partile si dat  la rece in frigider pentru cca 3o minute ( pana isi va lua din aroma condimentelor ).

Intre timp intr-un bol se va face un sos din: zeama de lamaie, vinul alb, mierea de albine, piperul negru sfaramat cu care se va masa pe toate partile ( interior si exterior ) puiul scos de la rece.

In interiorul puiului se vor pune felii de mar si portocala curatata de coaja, iar restul se vor adauga in tava pe langa pui.

Intr-o tava patrata de 30/30 cm, se va pune uleiul vegetal, apoi puiul pregatit in prealabil si sosul de portocale peste.

Tava se va da la cuptorul preincalzit la 185 grade la foc moderat pentru cca 90 minute.

Din cand in cand, tava se va scoate din cuptor pentru a se stropi puiul cu sos ( pentru a nu se usca, ci sa ramana suculent, eventual se mai poate adauga cate o ceasca de apa calduta ).

Puiul cu sos de portocale va fi gata atunci cand va fi frumos rumenit, iar fructele din tava usor caramelizate.

Se va servi la masa pe un platou, alaturi de o sosiera cu sosul de portocala din tava.

POFTA BUNA !!

Sursa foto