Autentificare

Înregistrare

Piftie de porc

Cuvinte de lauda pentru aceasta reteta de mancare nu sunt decat…. nici o masa de Craciun sau Revelion nu este complete fara piftia de porc sau, cum este denumita racitura.

Desi necesita mult timp de pregatire, se merita toata osteneala pentru incantarea papilelor gustative si nu numai.

Pentru a veni in ajutor, vom prezenta cateva din secretele unei piftii de porc reusite:

  • Carnea pentru piftia de porc se va spala bine in multe ape, si se va lasa intr-un castron de cu seara in apa, pentru a iesi tot sangele inchegat.
  • Cand punem carnea la fiert intr-o oala destul de incapatoare, nivelul apei sa depaseasca carnea doar cu 15 cm, (si nu se mai adauga apa )
  • Se va aduna spuma tot timpul la inceput, intr-un castron aflat alaturi de oala.
  • Pana aproape de final, apa trebuie sa scada mai mult de jumatate.
  • Nu se va pune capac peste oala in momentul fierberii.
  • Daca zeama de la piftie ni se va parea ca este prea grasa, aceasta se poate indeparta cu ajutorul unui servetel absorbant de hartie care se va pune deasupra pana se imbiba, apoi il indepartam.

Ingrediente pentru piftie de porc

3-4 picioare de porc

2-3 urechi de porc ( pentru a se forma gelatina naturala in zeama )

200 g sorici ( pentru gelatina )

5 l apa

2 cepe potrivite

1-2 morcovi potriviti

1 radacina de pastarnac

2 capatini de usturoi

1 frunza de dafin ( optional… dupa preferinta fiecaruia )

10 boabe de piper negru ( se vor folosi la fiert piftia de porc )

1 pastaie de ardei rosu ( la fiert pentru un gust mai picant )

sare,

Cum vom face piftia de porc

Dupa ce carnea a stat in apa pentru a iesi bine sangele, vom curata picioarele, urechile cu un cutit ( daca sunt afumate natural ).

Apoi le vom pune la fiert intr-o oala destul de incapatoare cu apa si sarea.

Le lasam la  foc domol sa fiarba pentru a nu scadea apa intr-un mod rapid, ci lent.

Spuma care se formeaza o vom strange tot timpul.

Din momentul in care nu se mai formeaza spuma, vom adauga legumele intregi, curatate si spalate in oala ( ceapa, morcovul, pastarnacul ).

Pentru ca legumele fierb mai repede, le vom scoate intr-un castron, lasand carnea de porc sa fiarba in continuare pana se va desprinde de os.

Apoi scoatem carnea  separat intr-un castron, iar zeama o vom strecura in alt vas, lasand-o sa se mai raceasca putin inainte de adauga usturoiul.

Cand  zeama va fi calduta, vom adauga si usturoiul pisat dupa gustul fiecaruia ( cu gust mai mult de usturoi sau mai putin ) amestecand-o putin cu ajutorul unei cani pentru a se aroma zeama mai bine.

Daca va mai trebui sare se mai poate adauga.

In platouri sau farfurii adanci vom aseza uniform carnea de porc cu cateva rondele de morcov fiert ( pentru decor ).

Vom adauga zeama peste carne cu ajutorul unui polonic, astfel incat aceasta sa fie bine cuprinsa in totalitate.

Platourile sau farfuriile se vor pune intr-o incapere la rece sau tinute in frigider pentru a se inchega zeama.

Piftia de porc se poate tine si consuma in cel putin 3-4 zile.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto