Autentificare

Înregistrare

Piure de cartofi cu usturoi

Din totdeauna „banalul” cartof a fost mancarea de baza a omenirii, fiind folosit cu mare intensitate aproape in toate restaurantele, fast food-uri, bucatarii proprii, iubit foarte mult de cei mici.

Cartoful a fost contaversat de foarte multe ori, dar de fiecare data a iesit invingator, avand numeroase proprietati curative, mai ales pentru persoanele cu ulcer gastric ( acesta neutralizand sucul gastric acumulat in plus), dar fiind si o sursa importanta de vitamine si minerale.

Se pot face diverse mancaruri din cartofi, dar mereu alegem varianta cea mai simpla, din cauza timpului care ne preseaza mereu.

Ingrediente piure de cartofi cu usturoi

1 kg cartofi albi fainosii

100 ml lapte

50 g unt

1-2 linguri iaurt simplu ( optional )

6 catei usturoi ( ptr aroma si gust )

sare

piper alb ( optional, daca nu este dat piureul la copii )

1/2 legatura patrunjel verde ( decor )

Cum se face piure de cartofi cu usturoi

Cartofii vor fi spalati de pamant, apoi curatati de coaja, taiati in cuburi mari si pusi la fiert intr-o oala cu apa rece si sare, impreuna cu cateii de usturoi curatati de coaja ( apa sa intreaca nivelul cartofilor deasupra cu cca 2 -3 cm ), pentru 30-35 minute ( testul de final se face cu varful unei furculite sau cutit… cand va intra usor in cartof, atunci acesta este gatit).

Intr-un bol gata pregatit, vom transfera cartofii fierbinti, scursii de apa intr-o strecuratoare, pasandu-i sau mixandu-i, impreuna cu laptele fierbinte si untul, pana obtinem un piure foarte fin, fara bucati de cartofi.

Asezonam cu sare ( pentru persoanele fara regim alimentar, sau renuntand pentru acele persoane care sunt la regim ), cu piper alb macinat ( daca nu va fi servit la copii ).

Daca dorim un piure mai cremos si mai putin dulceag ( de la cartofi ), putem adauga cateva linguri de iaurt si cateva frunze de patrunjel proaspat tocat fin.

Cand piureul este gata, acesta se poate transfera pe un platou oval sau rotund, decorat cu patrunjel tocat fin, servit fierbinte alaturi de o friptura la cuptor, gratar, fiarta sau  peste.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto