Autentificare

Înregistrare

Prajitura „Budapesta „

Este o prajitura foarte  delicioasa, simpla care ne incanta papilele gustative, incat o dorim mereu in lista noastra de prajituri pentru ocaziile speciale.

Prajitura Budapesta”  se poate pregati in multe feluri, fiind denumita si „ televizor”.

Vom face aceasta prajitura asa cum am invatat-o de la bunicile noastre cu minunata crema de vanilie si lamaie.

Pentru a ne usura mai mult munca, vom folosi plicul de budinca de vanilie de la Dr Oetker, care este asemanator cu crema de vanilie facuta in casa.

Ingrediente pentru prajitura „Budapesta”

Pentru foi maro ( 2 buc )

150 g zahar tos ( pudra )

1 ou intreg

3 linguri de cacao

100 g margarina Unirea

1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu ( stins cu otet sau zeama de lamaie )

300 g faina alba ( cantitatea este cu aproximatie, se foloseste cat se poate face o coca numai buna de intins )

5 linguri de lapte

Pentru blat

5 oua

6-7 linguri de faina ( depindea de marimea lingurei )

10 linguri de zahar ( 5 linguri ptr galbenus si 5 pentru albus )

2 linguri apa rece ( se va pune in albus )

1 praf de copt

un praf de sare

Pentru crema

1 plic budinca de vanilie de la Dr Oetker ( se va pregati dupa instructiunile de pe plic )

2 linguri faina

7 linguri zahar tos

250 g margarina Unirea

1 lamaie ( zeama si coaja rasa )

4 plicuri vanilie

Pentru glazura

2 linguri lapte

5 linguri zahar

3 linguri cacao

50 g unt

Cum vom face foile pentru prajitura ” Budapesta „

Intr-un castron destul de incapator vom bate margarina cu zaharul pudra cu un mixer pana se va obtine amestec omogen.

Apoi vom adauga oul, sarea si bicarbonatul stins, amestecand pana se vor incorpora bine  ingredientele.

Faina cernuta o vom pune treptat cu o lingura.

Vom framanta bine cu mana ( renuntand la mixer ), pana va  deveni un aluat omogen numai bun de intins cu un sucitor pe o planseta tapetata cu faina.

Impartim aluatul pentru 2 foi, pe care le vom coace pe dosul tavii de aragaz in cuptorul preincalzit la 190 de grade.

Tava va fi pregatita inainte ( unsa putin cu ulei si tapetata cu faina).

Foile vor fi rulate pe sucitor si apoi puse pe dosul tavii.

Marginile aluatului care vor depasi tava, se vor taia si se va lasa  atat cat este dimensiunea tavii.

Se vor lasa in cuptor cca 10 minute, atat cat foile se vor intari putin la suprafata ( nu trebuiesc lasate sa se arda, pentru ca ele se fac foarte repede in cuptor ).

Fiecare foaie dupa coacere, se va pune separat in  hartie de copt pana la folosire.

Cum vom face blatul de pandispan pentru prajitura „Budapesta „

Blatul de pandispan pe care-l folosim la prajitura se va face precum blatul de tort si anume:

  • Vom separa albusul de glbenus.
  • Albusul il vom bate spuma tare cu 5 linguri de zahar, 2 linguri apa rece si un praf de sare.
  • Galbenusurile se vor bate cu restul de zahar (5 linguri ) pana devin o spuma albicioa, apoi se vor adauga treptat peste albus.
  • Faina amestecata cu praful de copt o vom adauga peste compozitie, dar renuntand la mixer si amestecand cu o spatula de jos in sus, pentru a nu se lasa aluatul.
  • Vom coace blatul in aceeasi tava de la aragaz, pe care am folosit-o la copt foile ( pentru a fi la aceeasi dimensiune cu foile ).

Cum vom face crema pentru prajitura „Budapesta”

Intr-o craticioara vom pune laptele cu zaharul tos, vanilia la incalzit.

Cand laptele va ajunge la punctul de fierbere , atunci vom pune praful de budinca de vanilie ( pregatit dupa instructiunile de pe plic ) cu cele 2 linguri de faina, amestecand mereu cu un tel, pentru a nu se prinde.

Cand  crema s-a ingrosat, o dam la o parte si adaugam zeama de  lamaie si coaja.

Margarina o vom adauga cubulete in crema putin calduta, mixand apoi totul pana ce crema va vea aspect cremos.

Cum vom face glazura pentru prajitura „Budapesta”

Intr-un ibric vom pune la fiert laptele cu zaharul si cacao, amestecand mereu pana se va ingrosa putin.

 Cand glazura va fi putin calduta,  incorporam si untul amestecand usor cu o spatula.

In momentul cand vom folosi glazura la prajitura, o reincalzim putin.

Asamblare prajitura „Budapesta”

Pe o tava la dimensiunea foilor, vom pune o foaie maro peste care intindem jumatate din crema de vanilie( crema sa fie calduta pentru a face priza cu blatul ).

Apoi blatul de pandispan presat putin,  restul de crema si apoi foaia maro.

Peste prajitura vom pune glazura de ciocolata, uniformizand-o rapid  cu un cutit cu lama lata sau cu o spatula.

Vom da prajitura „Budapesta” la rece pentru cateva ore sau pana a doua zi, apoi o putem portiona cum dorim.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto

Facebook Comments