Prajitura “Catifelin ” cu ciocolata si zmeura

Ce poate fi mai placut vara, decat bogatia fructelor proaspete!…. de aceea ne-am gandit sa le folosim si intr-o prajitura.

Vom face o prajitura care nu are  concurenta la cat de gustoasa este!!,…. chiar daca ingredientele ni se vor parea “grele” acum pe timp de vara, dar va asigur contrariul!!.

Aceasta prajitura, datorita fructelor de zmeura folosite, este racoritoare, mai ales dupa ce este scoasa din frigider.

Ingrediente prajitura ‘Catifelin” cu ciocolata si zmeura

Pentru blat

8 oua

10 linguri zahar tos

6 linguri faina

4 linguri cacao

1 lingura nes

2 plicuri zahar vanilat

un praf de sare ( pentru albus )

2 linguri apa rece ( pentru albus )

Pentru sirop

500 ml apa

2 linguri nes ( pentru a da blatului o savoare de dulce usor amarui )

100 g zahar tos

Cum se face siropul

Punem apa intr-un ibric cu o capacitate de 1 l, adaugam zaharul, cele 2 linguri de nes si lasam sa dea intr-un fiert, atat cat zaharul se va topi, apoi il dam deoparte in asteptare ( in momentul cand il vom folosi, eventual il mai incalzim putin daca acesta s-a racit complet ).

Pentru crema

200 g unt ( de calitate buna )

200 g zahar pudra

2 linguri de cacao

1 esenta rom

50 g zmeura proaspata

2 plicuri de zahar vanilat

Cum se face crema

Intr-un bol adanc si cu peretii inalti, adaugam untul pe care-l mixam pana devine o spuma, apoi punem zaharul tos si vanilat mixand in continuare pana acesta se va topi si untul isi va marii volumul.

La sfarsit adaugam zmeura proaspata si cacao, mixand pana fructele se vor marunti si cacao incorpora in unt.

Vom lasa apoi bolul la rece in frigider, acoperit cu folie alimentara, pana va fi folosita crema.

Pentru glazura

1 plic jeleu fructe ( care se va face conform instructiunilor de pe plic, apoi aplicat pe prajitura )

200 g zmeura proaspata

100 g fulgi de ciocolata ( pentru decor )

Cum se face prajitura ” Catifelin”cu ciocolata si zmeura

In doua boluri de plastic, separam albusurile de galbenusuri, apoi mixam albusurile cu praful de sare si cele 2 linguri de apa rece, pana devine o spuma tare.

Se va adauga zaharul lingura cu lingura, mixand pana ce acesta se va topi complet si spuma de albus va avea consistenta unei bezele ( tare si translucida ).

Galbenusurile se vor adauga unul cate unul, mixandu-le pana se vor incorpora in albusul spuma tare.

Faina amestecata cu cacao si cernuta, o vom adauga in compozitie ( renuntand la mixer ), lingura cu lingura pana se va incorpora bine ( fara sa ramane cocoloase de faina ), cu o lingura de lemn de jos in sus ( pentru a nu se lasa aluatul ).

Aluatul se va transfera intr-o tava patrata de 30/30 cm, tapetata cu hartie de copt, apoi se introduce in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 35- 40 minute.

Dupa ce aluatul s-a copt si racit, vom taia blatul in doua felii, pregatindu-se un platou patrat ( cat dimensiunile blatului sau putin mai mare ), pentru a fi folosit la prajitura.

Asezam prima felie de blat pe platou, o insiropam suficient (  atat cat va avea consistenta unui burete la apasare), apoi punem crema de unt, pe care o vom intinde pe toata suprafata cu un cutit cu lama lata.

Asezam a doua foaie  pe care am insiropat-o separat ( dar mai putin decat prima foaie, deoarece aceasta isi va trage umezeala de la crema),

Prajitura ” Catifelin”o vom imbraca in glazura de jeleu de fructe, peste care vom pune zmeura proaspata pe toata suprafata, iar pe margini fulgii de ciocolata neagra.

Prajitura ” Catifelin “cu ciocolata si zmeura, o vom da la rece in frigider, apoi portiona in patrate potrivite si servita alaturi de un fresh de portocale rece.

 

POFTA BUNA !!!