Autentificare

Înregistrare

Prajitura cu caise uscate

Mereu avem tendinta sa folosim numai fructe proaspete pentru a face o prajitura!

De aceea ne-am gandit sa facem  o prajitura  la care avem „indrazneala” sa folosim si fructe deshidratate.

Este un desert delicios, numai bun pentru pus la pachetel copilului sau de luat la birou pentru „rontait” in fata calculatorului.

Aceasta prajitura se pregateste foarte usor…exact ceea ce cautam intotdeauna datorita timpului limitat pe care-l avem fiecare.

Ingrediente prajitura cu caise uscate

200 g caise uscate ( sau orice fruct uscat… merisoare, prune uscate, stafide, nuci etc )

6 oua

12 linguri zahar

12 linguri faina ( mai mult sau mai putin…. conteaza lingura pe care o folosim )

4 linguri de ulei

1/2 praf de copt

un praf de sare

2 linguri apa rece ( ptr albus la  mixat )

3 plicuri zahar vanilat sau esenta vanilie

6 linguri gem caise ( in interiorul aluatului )

100 g zahar pudra ( pentru pudrat prajitura )

Pentru sirop hidratat caise uscate

120 ml apa ( ptr sirop hidratat caisele uscate )

1 lingura zahar ( ptr sirop hidratat caisele uscate )

coaja lamaie ( ptr aroma sirop hidratat caisele uscate )

Cum vom face prajitura cu caise uscate

Mai intai vom hidrada caisele uscate.

Punem la fiert apa cu zaharul si coaja de lamaie, apoi adaugam caisele uscate ( cca 1-2 minute  intr-un clocot ).

Oprim focul si lasam in sirop caisele uscate  pentru cca 30 minute, ocupandu-ne intre timp de aluatul de pandispan pentru prajitura cu caise.

Separam albusurile de galbenus.

Albusurile le vom mixa cu praful de sare si apa foarte rece pana obtinem o spuma tare ( atat cat se tine pe paleta mixerului ).

Apoi treptat adaugam si zaharul lingura cu lingura, mixand pana vom obtine o bezea cu aspect lucios.

Punem galbenusurile in albusurile batute, unul cate unul mixandu-le usor ( la o treapta mai joasa ).

Faina amestecata cu praful de copt o incorporam in aluat ( renuntand la mixer ) amestecand cu ajutorul unei spatula de jos in sus pentru a nu se lasa spuma.

Vom pune si gemul de caise pentru un gust mai proieminent de caisa dat prajiturii.

Pregatim o tava (25/30 cm ) tapetata cu hartie de copt si unsa putin cu ulei.

Turnam aluatul in tava nivelandu-l, dupa care adaugam in ploaie caisele pe care le-am scurs si taiat bucatele potrivit de mari.

Untul topit ( acest lucru fiind optional ) il vom pune cu o lingura peste caise ( ptr a capata un aspect si gust crocant ).

Introducem tava in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 30-35 minute ( pana se rumeneste frumos prajitura sau va trece testul cu scobitoarea ).

Prajitura cu caise uscate scoasa din cuptor, se va lasa la racit in tava.

Se va pudra cu zahar pudra sau  lasa simpla si portiona dupa imaginatia fiecaruia.

Apoi pusa pe un platou de prajituri se poate servi alaturi de o ceasca de ceai, cafea sau lapte.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto

Facebook Comments