Prajitura cu morcov si nuca

Prajitura cu morcov si nuca se potriveste de minune atunci cand afara este frig, iar sarbatorile de iarna ne bat la geam si aromele de scortisoara si vanile ne imbie ametitor.

Este un desert delicios, pufos, aromat si sanatos  recomandat si copiilor.

Morcoviilor nu le sta bine numai in mancaruri, supe, ciorbe, dovada va fi prajitura pe care o vom face si recomanda cu incredere.

Prajitura cu morcov si nuca este extrem de usor de facut, nu necesita ingrediente cu un cost ridicat.

Ingrediente pentru prajitura cu morcov si nuca

300 g faina alba

4 oua

100 g zahar tos

450 g morcov ras ( 3cani de ceai de morcov ras pe razatoarea mica )

250 ml ulei

100 g nuca ( taiata bucatele mici )

1 praf de copt

1 lingurita rasa de bicarbonat

1 esenta vanilie

2 lingurite de scortisoara

2 linguri coaja de portocala ( indicata pentru prajitura cu morcov, deoarece combinatia este perfecta )

3-4 linguri de fulgi de migdale ( pentru ornat prajitura )

un praf de sare

Pentru glazura prajiturii cu morcov si nuca

100 g zahar pudra

2 -3 linguri de zeama lamaie

Cum facem prajitura cu morcov si nuca

Intr-un vas adanc vom pune ouale intregi cu zaharul si care le vom mixa cu un robot de bucatarie timp de 10-15 minute pana se albeste compozitia.

Vom adauga  uleiul putin cate putin mixand continuu, urmat de esenta de vanilie si praful de sare.

Faina cernuta, amestecata cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu alimentar si scortisoara, o adaugam treptat in compozitie pana se vor omogeniza bine toate ingredientele. Aceasta se va incorpora cu ajutorul unei spatula de jos in sus, renuntand la mixer pentru a nu se lasa compozitia.

Adaugam morcovul ras pe razatoarea mica, nuca taiata bucatele mici si coaja de portocala amestecand usor tot cu spatula, pana se vor incorpora bine si se vor amesteca ingredientele intre ele.

Intr-o forma de tort sau un vas Jena, tapetat cu margarina si faina, sau cu hartie d copt, rasturnam cu grija compozitia si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 50-60 de minute. Timpul de coacere este mai mare deoarece morcovul este un ingredient umed si necesita un timp de preparare mai indelungat.

Se va lasa prajitura in cuptor pana va deveni aurie sau se poate incerca facand testul cu scobitoarea. Daca aceasta iese uscata prajitura va fi gata.

Prajitura cu morcov si nuca se poate lasa la racit  in tava sau se poate scoate pe un gratar.

Intre timp facem glazura, amestecand energic zaharul si zeama de lamaie cu un tel pana se va face o pasta omogena si albicioasa, numai buna de intins pe prajitura.

Turnam glazura obtinuta peste prajitura si o nivelam cu un cutit inmuiat in apa calduta, apoi presaram si fulgii de migdale.

Prajitura se va mai lasa inca 30 de minute pana se va intari si glazura, dupa care se poate taia in formele si dimensiunile dorite.

Tot la fel de bine si aspectoasa, prajitura cu morcov si nuca se poate pudra cu zahar pudra cu aroma de vanilie.

POFTA BUNA !!!

 Sursa foto