Autentificare

Înregistrare

Prajitura de post a bunicii, din foi

Mereu ne gandim ce desert putem face atunci cand trebuie sa tinem post.!

Acum gasim retete multiple si variate de post, dar vom face una din retetele pe care o gaseam de multe ori in casa bunicii, pe perioada de post, umpluta cu gemul preferat.

Este o prajitura extrem de usor de facut, cu ingrediente la indemana, cu foi fragede ( pufoase ) si delicioase.

Ingrediente prajitura post a bunicii din foi

12 linguri de ulei

12 linguri zahar tos pudra

12 linguri de faina

12 linguri bulion

1 lingurita bicarbonat d sodiu ( stins cu putin otet )

2-3 plicuri zahar vanilat

coaja rasa de lamaie si portocala

2 borcane gem prune  370 g fiecare ( marmelada, dulceata de orice fel )

Cum se face prajitura de post a bunicii din foi

Intr-un caston cu peretii inalti si larg, vom pune ingredientele( uleiul, zaharul, bulionul diluat cu putina apa calduta, bicarbonatul de sodiu alimentar stins) si le amestecam cu un tel pana se vor omogeniza, apoi adaugam  faina cernuta.

Framantam aluatul cu ajutorul mainilor ( sa fie un aluat potrivit de tare , bun de intins ), apoi il lasam la odihna cca 10-15 minute.

Aluatul obtinut il vom imparti in 4 bucati egale ( daca exista posibilitate, se poate cantari fiecare bucata ca sa aiba aceeasi greutate ).

Pregatim cuptorul la o temperatura de 190 grade, tava mare de la aragaz o ungem cu ulei si tapetam cu faina.

Fiecare bucata de aluat o vom intinde cu ajutorul unui sucitor pe un blat ( atat cat dimensiunea tavii ), apoi o rulam pe sucitor si o punem pe dosul tavii la copt ( marginile care depasesc tava se vor elimina cu un cutit ), atat cat se va intari suprafata foii ( nu sa se arda sau sa devina maronie ).

Astfel foia coapta, o dam cu grija de pe dosul tavii pe un blat de lemn deja pregatit,  ocupandu-ne de restul foiilor ( pregatindu-le la fel ).

Dupa ce s-au racit le vom umple cu gem de prune pe fiecare ( ultima lasand-o simpla, ci doar pudrata cu zahar pudra ).

Prajitura bunicii de post, se va lasa la racit cu o geutate deasupra ( petru a se lipi foile mai bine intre ele ) pana a doua zi, apoi se va taia sub forma de romb sau patrate potrivite.

Va fi o prajitura foarte gustoasa si frageda.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto

Facebook Comments