Autentificare

Înregistrare

Prajitura „durere”

Prajitura „durere” dupa insusi denumirea este o adevarata „nebunie” care te cucereste de la prima gustare.

Este o pajitura frageda, fina datorita foilor de bezea din care este facuta si care face o impresie buna la orice festin culinara ca desert.

Ingrediente pentru prajitura „durere”

10 oua ( albusurile se folosesc pentru foi si galbenusurile pentru crema )

600 g zahar ( 300 g ptr foi si 300 g la crema )

250 g nuca prajita si macinata ( pentru foi )

100 g faina alba ( pentru foi )

300 g unt ( pentru crema…se va folosi unt nu margarina )

3 linguri cacao ( pentru crema )

1 esenta de rom ( pentru crema )

1 lingurita de coaja portocala ( crema )

1 plic zahar vanilat ( crema )

Pentru glazura

1 ciocolata amaruie

1/2 ciocolata lapte

150 g frisca lichida ( meggle )

un cub mic de unt sau 1 lingura de ulei ( pentru luciul glazurei )

Cum vom face foile de bezea pentru prajitura „durere”

Intr-un bol cu marginile largi, vom pune cele 10 albusuri pe care le vom mixa spuma tare pana se va tine de paletele mixerului.

Vom  adauga si zaharul lingura cu lingura mixandu-l pana se va topi bine si albusul va avea consistenta de bezea lucioasa.

Este mult mai usor sa faci prajitura durere daca folosesti un mixer cu bol, decat sa bati totul de mana. Mixerul se invarte in mod constant si poti adauga ingrediente fara sa il opresti. Noua ne-a placut acest mixer de la Bosch, care poate sa fie folosit atat pentru creme cat si pentru coca. Are 5 trepte de viteza si nu este foarte greu. Se gaseste pe emag.ro, la un pret decent.

Adaugam nuca prajita si macinata, amestecand usor cu o spatula de jos in sus renuntand la mixer.

Dupa ce am incorporat bine nuca ,punem faina si praful de sarea omogenizand totul in compozitie.

Impartim acest aluat in 3 parti si le vom coace pe dosul tavii in cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 10 minute fiecare.

Fiind niste foi mai pretentioase deoarece sunt din bezea, vom avea grija la coptul pe dosul tavii.

Tava se va unge bine cu grasime ( unt sau ulei ) pentru a nu se prinde( sau o alta varianta ar fi ca pe dosul tavi sa putem  hartie de copt unsa foarte bine cu ulei ).

Pe dosul tavii unsa bine cu ulei sau grasime punem 1/4 din aluat pe care-l vom intinde cu ajutorul unui cutit.

Astfel vom obtine 3 foi pe care le punem separat in hartie de copt pana la folosire.

Cum vom face crema pentru prajitura „durere”

Punem pe foc un vas cu putina apa la fiert.

Apoi separat in alt vas de sticla adaugam galbenusurile  (10) impreuna cu zaharul (300 g ), pe care le mixam pe baie de abur pana isi dubleaza volumul si se albesc.

Adaugam cacao, esenta de rom, zaharul vanilat omogenizand totul in crema de galbenus.

Dam crema la racit, ocupandu-ne intre timp de unt.

Intr-un bol de plastic punem untul bucati ( fiind la temperatura camerei ) pe care-l  mixam pana va deveni  o spuma.

Untul spuma il incorporam in crema de galbenus bine racita lingura cu lingura, amestecand usor cu ajutorul unei spatula.

Crema omogena astfel obtinuta se va imparti in doua jumatati aproximativ egale.

Cum vom face glazura pentru prajitura „durere”

Vom pune intr-un ibric frisca la incalzit pana la punctul de fierbere.

Peste frisca fierbinte punem ciocolata bucatele, amestecand pana se va topi si forma o crema.

Adaugam pentru luciul glazurii untul sau uleiul. 

Asamblare prajitura „durere”

Pregatim un blat din lemn sau plastic peste care vom pune o folie mare de ceolofan sau folie alimentare.

Asezam prima foaie de bezea peste care intindem jumatate din crema, urmand a doua foaie si restul de crema.

La final punem si cea de-a treia foaie de bezea peste crema.

Acoperim  cu o folie alimentare sau cu ceolofan si dam prajitura ” durere” la rece pentru cateva ore ( 2-3 ore ).

Scoatem prajitura „durere” de la rece si turnam glazura reincalzita putin, nivelind-o rapid cu ajutorul unui cutit cu lama lata.

Dam iarasi prajitura „durere” la rece, dupa care o vom portiona cum dorim si servi pe un  platou special de prajituri.

Trucuri si idei

Pentru un aspect si mai apetisant putem carameliza 250 g zahar in care vom pune 150 g nuca bucati.

Apoi se va intinde pe un blat de lemn si zdrobi cu ajutorul unui sucitor sau cu un ciocan de batut snitele.

Aceasta nuca caramelizata si zdrobita se va presara deasupra glazurei de ciocolata.

POFTA BUNA !!!