Prajitura Violeta

Se poate obtine o prajitura Violeta si acasa, nu numai  in cofetarii, daca se vor urma pasii retetei.

Este o prajitura cu un aluat pufos si bine insiropat cu o aroma deosebita.

Ingrediente prajitura Violeta

Pentru blat

8 oua

8 linguri zahar tos ( facut pudra )

8 linguri de faina

2 plicuri zahar vanilat

2 linguri ulei vegetal

1 praf de copt

un praf de sare

Pentru crema

2 ciocolate amaruie ( de calitate, nu de menaj )

200 g frisca lichida ( recomandat frisca Meggle )

1 plic crema prajituri cu gust de ciocolata si trufe Dr Qetker

Cum se face crema

Topim ciocolata intr-un ibric, impreuna cu frisca lichida, apoi o dam la rece in frigider si apoi mixata pana devine o crema compacta ( ciocolata trebuie sa fie racita bine pentru a se putea bate cu mixerul si a deveni crema ).

Deoarece crema de ciocolata este foarte compacta dupa mixare, o vom amesteca cu un plic crema cu gust de ciocolata si trufe, pregatita conform instructiunilor dupa plic, devenind mai “pufoasa”( astfel se poate intinde mai usor pe blat si este mult mai gustoasa ).

Pentru sirop

400 ml apa

6 linguri zahar

2 plicuri zahar vanilat

1 esenta rom

Cum se face siropul

Se va pune apa intr-un ibric impreuna cu zaharul tos, zaharul vanilat, pana ajunge la punctul de fierbere si zaharul sa fie topit.

Dam vasul deoparte, adaugam esenta de rom si lasam siropul in asteptare pana la folosire ( acesta se foloseste caldut, iar daca se va raci, se va reincalzi ).

Pentru glazura

1 kg fondant de patiserie

2 picaturi colorant alimentar violet

Cum se prepara fondantul

Intr-un vas se va pune fondantul de patiserie la topit pana se lechifiaza, apoi se adauga picaturile de colorant violet, amestecand cu un tel pana la omogenizare.

In momentul cand glazura se va folosi la prajitura, acesta se va reincalzi.

Cum se face prajitura Violeta

Mai intai separam albusurile de galbenus in vase separate.

Galbenusul se va mixa impreuna cu zaharul tos ( facut pudra, ptr a se dizolva mai usor ), pana va deveni o spuma albicioasa si isi mareste volumul, apoi se adauga uleiul si faina cernuta amestecata cu praful de copt in ploaie ( renuntand la mixer ) incorporandu-se in galbenus cu ajutorul unei spatule de jos in sus cu miscari circulare.

Albusurile mixate spuma tare se vor adauga peste galbenus cu ajutorul unei linguri, amestecandu-se cu spatula pana se incorporeaza bine.

Intr-o tava patrata de 30/30 cm tapetata cu hartie de copt unsa cu ulei, transferam aluatul, introducand tava in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 35-40 minute ( pana trece testul cu scobitoarea ).

Se va scoate din tava pe un gratar cu fata in jos pentru a se elibera de hartia de copt, apoi intors cu fata in sus si lasat sa se raceasca bine.

Dupa ce s-a racit se va taia blatul in doua,  pregatindu-se un platou cat dimensiunea blatului pentru a putea fi folosit pentru prajitura.

Insiropam destul de bine prima jumatate de blat, urmand crema de ciocolata, pe care o intindem cu un cutit cu lama lata sau o spatula pe toata suprafata, apoi punem cea de-a doua jumatate de blat insiropat.

Prajitura Violeta se va portiona in patrate potrivite, apoi este pusa glazura peste fiecare portie ( se vor obtine in jur de 9 prajituri ), decorata cu perle comestibile sau bomboane de zahar.

Prajitura Violeta se va servi individual, cate o portie, alaturi de o limonada de lamaie rece cu cateva frunze de menta.

 

POFTA BUNA !!!