Autentificare

Înregistrare

Pui aromat la sticla in cuptor

 

Aceasta reteta de a gati un pui, ne scoate uneori din mare incurcatura, atunci cand ramanem in pana de ide..mai ales in weeken, cand nu mai dorim sa stam mult timp in bucatarie.

Datorita condimenelor naturale folosite ( se pot folosi orice fel de condimente, adecvate pentru carne de pui ( busuioc sau frunza dafin; coriandru;rozmarin;oregano;salvie;menta; tarhon etc.. ), va iesi un pui la sticla aromat si delicios.

Ingrediente pui aromat la sticla in cuptor

1 pui intreg refrigerat ( 1,5 kg )

50 g unt

1 lingurita coriandru

1 lingurita boia dulce de ardei

1 lingurita oregano

1/2 lingurita piper

1/2 legatura patrunjel ( pentru decor)

1 crenguta cimbru ( ptr tava )

1 capaina usturoi ( pentru tava si amestec condimente )

200 ml vin alb sec ( ptr sos din tava )

sare

Cum se face un pui aromat la sticla in cuptor

Pentru inceput, la acesta reteta se va pregati un amestec de condimente, pentru a se unge puiul si anume: in blenderul de bucatarie, se va pune untul ( la temperatura camerei), impreuna cu boia dulce de ardei, coriandru, piper, oregano, zeama de lamaie ( sau coaja rasa ) si cativa catei de usturoi ( 4-5 catei, restul se vor pune in tava, pentru aroma puiului la abur ), mixandu-se 2-3 secunde.

Puiul intreg refrigerat, scos din frigider, se va curata de eventualele tuleie, spalat, uscat cu un prosop absorbant de bucatarie, urmand a  se  unge cu amestecul de condimente ( interior, exterior si sub pielea de la piept ).

Intr-o sticla de bere ( 500 ml ), umpluta pe jumatate cu apa sau lasata cu bere pe jumatate, se va pune puiul intreg condimentat ( sa fie  in picioare ), iar intr-o tava patrata ( 30/30 cm ), in care s-a adaugat vinul alb sec, crenguta de cimbru ( ptr aroma ) si usturoi taiat feliute sau lasat cateii intregi ( ptr aroma ), se va pune sticla cu puiul intreg la gatit.

Tava, se va da in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru cca 90 minute  ( in timpul gatirii,  puiul  se va  stropi cu ajutorul unei linguri, cu sosul din tava ), pana va capata culoarea de rumenenit, sa fie suculent si fraged.

Dupa gatire, puiul se va scoate cu grija din sticla ( cu ajutorul a doua furculite de dimensiuni mari, speciale pentru fripturi ), urmad a fi pus pe un platou, servit individual pe farfurii intinse, cu sos din tava si optional cu o garnitura de piure de cartofi, orez, legume sotate etc…

POFTA BUNA !!

Sursa foto