Autentificare

Înregistrare

Pui cu conopida si smantana

Mancarea de pui cu conopida a ajuns sa fie una din preparatele preferate ale familie, desi au fost prima data reticenti la auzul conopidei.

Conopida este o leguma de care trebuie sa profitam, datorita proprietatilor nutritive, gasindu-se tot timpul anului ( in piete cand este sezonul cat si in supermarket-uri iarna ).

Reteta pui cu conopida este foarte simpla de facut, iar rezultatul este delicios.

Ingrediente pui cu conopida

1 pui ( cca 1 kg )

1 ceapa mica

1 conopida mica ( sa aiba culoarea alba fara pete negre )

1oo g unt+ 2 linguri ulei vegetal (untul se va pune impreuna cu uleiul, pentru ca acesta se va arde si va avea un gust amar )

3 linguri faina alba ( sau amidon )

400 g smantana grasa 22%

250 ml supa de carne ( sau apa, lapte )

1 lamaie ( doar sucul va fi folosit )

1/2 legatura de patrujel ( ptr decor )

sare, piper

Cum se face pui cu conopida

Vom pregati puiul ( spalat, curatat si portionat in bucati suficient de potrivite pentru o portie in farfurie ).

Conopida se va desface in buchetele, se va spala sub jet de apa rece ( ptr a se elimina eventuali viermisori dintre buchetele ), apoi se va pune la fiert intr-o oala cu apa fierbite cu sare ( numai ptr 10 minute, deoarece vrem o conopida ferma in mancare nu sfaramata ).

Intr-o cratita cu pereti inalti pe care o vom folosi pana la sfarsit, vom pune untul impreuna cu uleiul vegetal ( pentru a nu se arde untul ), apoi adaugam ceapa curatata si tocata foarte fin.

Amestecam in cratita continuu pentru a nu se arde ceapa ( ci atat cat se va inmuia putin ), apoi adaugam bucatile de pui, intorcandu-le  pe o parte pe alta ( pana isi vor schimba culoarea ).

Condimentam cu sare si piper, apoi adaugam supa de carne ( sau apa calda ), lasand sa fiarba inabusit pana se va patrunde carne si va fi fiarta.

Dupa ce conopida a fiert, o lasam la scurs intr-o strecuratoare si o adaugam peste carnea din cratita, lasand sa mai clocoteasca impreuna pentru cca 10-15 minute.

Separat intr-un bol vom pune smantana impreuna cu faina si cu putina zeama de carne, amestecand-o cu ajutorul unui tel pana se va  desface bine faina.

Lasam focul mai domol si turnam smantana in cratita peste pui si conopita, amestecand energic pentru a nu se taia sau branzi.

La final putem adauga si cateva picaturi de zeama de lamaie pentru un gust mai acrisor ( optional ) si decora cu patrunjel proaspat tocat fin.

Daca mancarea va  necesita condimentata, atunci se mai poate adauga dupa gust si necesitate condimente.

Puiul cu conopida se poate servi fierbinte cu mamaliguta sau cu o paine proaspata scoasa din cuptor.

Merge foarte bine servita si cu o salata verde sau orice fel de acritura.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto

Facebook Comments