Autentificare

Înregistrare

Pui cu masline si sos iute

Este o reteta folosita in restaurantele cu mancare traditionala, dar si adaptata cu succes in bucatariile de acasa, fara a necesita sa fii un bucatar foarte experimentat.

Poate fi folosita ca un preparat pentru diete, regim alimentar ( daca se va renunta la condimentele care dau iuteala… ).

Ingrediente pui cu masline si sos iute

1 piept de pui dezosat ( sau 6-7 copanele pui )

200 g masline verzi fara samburi (sau negre )

1 cutie rosii maruntite in suc de rosii( sau 3-4 rosii coapte proaspete )

3 cepe potrivite

1 ardei iute verde ( ptr a da iuteala sosului ) optional

3 catei usturoi ( ptr aroma )

1 frunza dafin

1/2 lingurita cimbru uscat ( sau oregano uscat )

1 lingura paprika

1/2 legatura patrunjel proaspat ( ptr decor )

50 ml ulei vegetal ( 5 linguri )

sare, piper

Cum se face pui cu masline si sos iute

Pieptul de pui se va spala, apoi este taiat portii dupa cum dorim si pus la prajit intr-o cratita cu fund dublu ( folosita pana la sfarsit ) in uleiul incins ( pana isi va schimba culoarea ).

Dupa prajire, bucatile de pui se vor transfera intr-un vas in asteptare, pana la folosire.

In uleiul ramas se va pune la calit ceapa curatata si taiata marunt, pentru cca 3-5 minute ( cat va deveni trnslucida ).

Usturoiul curatat si taiat feliute subtiri se va adauga peste ceapa inmuiata, avand grija sa fie amestecat in continuu ( fara sa-l lasam sa se arda ) cca 1-2 minute.

Rosiile maruntite de la cutie, se vor adauga in cratita impreuna cu sucul de rosii, lasand sa fiarba totul la foc domol cca 20 minute ( pana se va forma un sos vascos ).

Pe parcursul fierberii, adaugam in sos foaia de dafin, paprika, vinul alb, ardeiul iute taiat bucati ( optional ), cimbru uscat ( sau oregano ), sarea si piperul dupa gust.

Daca sosul va fi prea gros, acesta se poate subtia cu apa calda.

Bucatile de piept de pui se vor adauga in sosul aromat impreuna cu maslinele.

Cratita se va acoperi cu un capac, lasand sa fiarba in continuare la foc domol inca 20-25 minute ( pentru itensificarea aromelor ).

Puiul cu masline si sos iute se poate servi cu mamaliguta calda sau cu paine proaspata scoasa din cuptor.

Avantajul si optional pentru aceasta reteta este ca:… se poate servi cu cartofi natur, orez sau un piure de cartofi, totul decorat pentru aspect apetisant cu patrunjel proaspat tocat.

POFTA BUNA !!

Sursa foto