Autentificare

Înregistrare

Pui cu sos alb

Pui in sos alb

Desi, puiul cu sos alb pare a fi o mancare  ” grea”, putem sa contrazicem acest lucru, deoarece un sos alb, poate deveni usor de digerat, daca se vor folosi ingrediente care va face acest lucru, respectiv zeama de  lamaie.

Este o mancare satioasa, care macar o data la 2 saptamani se poate face la un pranz de duminica.

Ingrediente pui cu sos alb

5-6 pulpe de pui potrivit de mari (sau un piept de pui)

50 g unt+ 3 linguri ulei vegetal

4-5 capere murate

200 ml vin alb

1 lamaie (zeama)

sare, piper alb

Pentru sos alb  (bechamel)

50 g unt

3 linguri faina

500 ml lapte

100 g smantana

sare, piper, nucsoara

Cum se face pui cu sos alb

Pulpele de pui, se vor curata de eventualele tuleie, spala cu apa calduta, uscate cu un prosop absorbant de bucatarie (sau lasate la scurs).

Intr-o cratita cu fund dublu (pentru a se evita arderea), se va pune untul impreuna cu uleiul la incalzit, urmand a fi adaugate pulpele de pui la prajit cca 15-20 minute (avand grija a fi intoarse pe toate partile, pentru a se praji si  sa fi bine patrunse).

Vinul alb sec, impreuna cu apa, se va adauga in cratita peste pulpe, impreuna cu boabele de capere murate, sare,  piper, lasand sa mai fiarba inabusit cu capacul,  cca 15 minute (cat se va fragezi carnea de pui).

Intre timp, se va face sosul alb intr-o tigaie de teflon la foc domol (mic).

Se va pune untul la incalzit, urmand faina alba, amestecandu-se energic cu un tel si stins totul cu laptele caldut, amestecandu-se in continuare cu telul (pentru a se dizolva cocoloasele de faina si forma un sos de consistenta unei smantani mai subtiri).

Smantana dizolvata cu putina apa calduta (pentru a se evita branzirea) se va adauga spre sfarsit, lasand focul mai domol.

Sosul alb astfel obtinut, se va lasa sa dea intr-un clocot-doua (cca 5 -8 minute), asezonat dupa gust cu: sare, piper alb, un praf de nucsoara si zeama de lamaie.

Peste pulpele de pui deja gatite, se va turna sosul alb, lasand sa mai fiarba impreuna, pentru a se combina aromele, cca 10 minute, dupa care focul se va stinge.

Aceasta mancare de pui cu sos alb, merge foarte bine cu mamaliguta, sau paine proaspata, alaturi de o salata de varza alba.

POFTA BUNA !!!