Autentificare

Înregistrare

Pui marinat cu ceapa caramelizata

Pui cu ceapa caramelizata

Este una din metodele simple de a gati un pui, intr-o marinata la fel de simpla, din care va rezulta un pui cu o carne frageda, gustoasa si plina de arome.

Ingrediente pui marinat cu ceapa caramelizata

1 pui intreg (sau 5-6 pulpe)

4 cepe (pentru marinat si apoi caramelizate)

2 lamai (zeama si coaja)

2 linguri de zahar tos (pentru caramelizare ceapa)

5 linguri otet balsamic (ptr caramel)

un cub de unt (pentru caramel)

200 ml vin alb sau apa (pentru pui la cuptor )

1/2 frunza dafin (pentru puiul la cuptor)

5-6 catei usturoi intregi (pentru vasul de la cuptor)

cateva boabe de piper

sare, piper

Cum se face pui marinat cu ceapa caramelizata

Daca se va folosi un pui intreg si nu pulpe, acesta se va curata de eventualele tuleie, apoi spalat si portionat in bucati mari.

Separat, intr-un bol destul de incapator, se va face o marinata pentru pui dinceapa curatata si taiata solzisori fini, impreuna cu zeama de lamaie si 1 lingura de coaja, boabele de piper, sare, peste care se vor pune bucatile de pui, amestecandu-le bine cu mana, pentru a fi cuprinse in marinata, iar carnea sa-si ia din arome.

Bolul se va acoperi cu o folie alimentara si dat vasul la rece in frigider pentru 3-4 ore, sau peste noapte.

Intr-un vas de ceramica sau Jena, uns cu ulei, adaugat vinul si cateva  boabe de piper, 1/2 frunza de dafin, cateii de usturoi intregi, se vor pune bucatile de pui scurse, din marinata.

Vasul se va da in cuptorul preincalzit la 190 grade, pentru cca 60 minute ( avand grija sa fie stropite din cand in cand bucatile de pui cu sosul format in vas ) pana cand va face o culoare de rumen.

Cat  puiul va sta in cuptor, separat vom carameliza ceapa din marinata, scursa, intr-o tigaie de teflon si anume:

se va pune cubul de unt la topit, urmand zaharul tos, amestecandu-se cu o spatula pana cand acesta se va topi si forma un caramel galben-auriu (a nu se lasa sa se arda, cratita fiind tot timpul clatinata … nu se va umbla in caramel cu lingura), peste care se va adauga ceapa solzisori la caramelizat (cca 1 minut), stins cu otet balsamic.

Dupa caramelizare, ceapa se va transfera intr-un bol, lasat in asteptare pana la folosire.

Puiul prajit la cuptor, se va servi pe un platou la masa, alaturi de ceapa caramelizata, cu o garnitura de orez fiert, cu o salata de legume de sezon sau orice alta acritura dupa gust si preferinta.

POFTA BUNA !!