Autentificare

Înregistrare

Pui umplut cu ciuperci

Cu totii iubim carnea de pui si o preparam in fel si chip.

Insa de data aceasta am ales sa pregatesc un pui umplut cu ciuperci la cuptor, pentru ca am un eveniment in familie si invitatia prietenilor era pentru pranz. A fost o hotarare bine luata.

Se prepara foarte usor, este o reteta veche care se gatea mai ales de sarbatori.

Ingrediente pentru pui umplut cu ciuperci

1 pui ( 1/1,5 kg )

500 g ciuperci proaspete

1/2 ceapa mare

2 catei de usturoi

100 g unt ( pentru uns puiul )

50 ml ulei (ptr calit ciupercile si ceapa )

200 ml vin alb

2 linguri boia de ardei ( pentru masat puiul )

1 mar

1/2 gutuie

sare, piper

1 legatura patrunjel

 

Ingrediente pentru puiul umplut cu ciuperci din tava

2 cartofi  (taiati in sferturi )

1 morcov  (taiat rondele subtiri )

1 ardei gras rosu ( taiat julien )

1 ardei gras verde (taiat julien )

1/2 lingurita rozmarin uscat

20 ml ulei de masline

Cum se face puiul umplut cu ciuperci

Umplutura pentru pui

Intr-o tigaie punem uleiul la incins, apoi ceapa tocata marunt,  lasata la calit pana se inmoaie putin.

Ciupecile curatate de impuritati si spalate, le vom taia julien si le punem la calit peste ceapa, pana va scadea apa lasata din ele.

Usturoiul il tocam feliute subtiri, adaugandu-l peste compozitia de ciuperci care a scazut suficient cat sa poata deveni o compozitie compacta.

Patrunjelul spalat si tocat marunt, se adauga peste compozitie amestecand usor totul cu o spatula, dupa care tragem tigaia de pe foc, lasand umplutura la racit pentru 30 de minute.
Cum pregatim puiul pentru a fi umplut
Spalam bine puiul, il condimentam  atat in interior si exterior cu sare si piper.

Il punem in tava mare de la aragaz si-l  ungem cu unt pe toate partile.

Pentru un aspect frumos dat puiului dupa gatire in cuptor ii vom face un „masaj”, cu boia dulce de ardei.

 

Asamblarea puiului
Introducem in interiorul puiului pe partea de jos umplutura de ciuperci, feliile de mere si gutui taiate subtiri si jumatatea de lamaie.

Turnam in tava o cana de apa amestecata cu vinul alb, introducem la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 30 de minute.

Intre timp, legumele taiate le vom amesteca si  condimenta cu sare, piper, rozmarin uscat si cu  ulei.

Dupa 30 de minute scoatem tava si punem in jurul puiului legumele, apoi le mai dam  la cuptor pentru inca 30 de minute la 160 de grade.

Dupa ce puiul s-a gatit bine, il vom scoate si lasa putin la racit.

Puiul umplut cu ciuperci se poate servi invitatilor pe un platou alaturi de legume.

La acest fel de gatire a puiului merge foarte bine o garnitura de orez aromatic si un pahar de Riesling  alb .

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto