Pui umplut cu ficatei si ciuperci, la cuptor

Este o reteta clasica, festiva, relativ ieftina si un mod de a “innobila” un pui.

Pui umplut se poate servi intr-un cadru festiv….aniversari sau sarbatori importante din an.

Este un preparat gustos si spornic.

Ingrediente pui umplut la cuptor ( ptr 6 persoane )

1 pui de 1,2-1,5 kg

1 lamaie ( zeama care va fragezi carnea si rumeni frumos )

1 lingura de paprika dulce

2 linguri de ulei

sare, piper

putina nucsoara ( optional )

Pentru umplutura

500 g ficatei de pui

1 ceapa mica

200 g ciuperci proaspete

100 g orez bob lunguiet ( fiert )

50 ml ulei ( pentru pregatit ingrediente )

1 ou

1/2 mar  ( ptr interior pui, taiat felii subtiri )

10 boabe de struguri ( optional, ptr gust si decor interior pui )

sare, piper

Cum vom pregati puiul pentru umplut

Vom curata puiul de eventuale tulei, il spalam cu apa rece si usca cu servetele de hartie.

Intr-un bol vom amesteca sarea, piperul, paprika, uleiul, zeama de lamaie si nucsoara.

Frecam puiul cu pasta astfel obtinuta la exteior ( piept, spate, aripi, pulpe ), cat si in interior.

Apoi vom lasa puiul pe un platou pentru a-si lua bine aroma de la condimente ocupandu-ne de umplutura.

Cum vom face umplutura pentru pui umplut la cuptor

Intr-o tigaie de teflon vom pune uleiul la incins si adaugam ceapa curatata de coaja si taiata marunt.

Dupa ce ceapa s-a inmuiat putin, adaugam ficateii spalati si taiati in cuburi mici, amestecand pana isi vor schimba putin culoare.

Ciupercile curatate de pielita si taiate in cubulete mici le adaugam peste ficatei, amestecand continuu pana se va evapora lichidul lasat.

Dam tigaia de foc si transferam umplutura intr-un bol destul de incapator, lasand-o ptr 15 minute la racit.

Adaugam orezul fiert, oul intreg, sarea si piperul amestecand cu o spatula pentru a se omogeniza si aroma compozitia.

Asamblare pui umplut la cuptor

Introducem umplutura in interior cu ajutorul unei linguri, adaugand feliile de mere si bobitele de struguri,

Eventual daca ne ramane umplutura o putem introduce sub pielea de la pieptul puiului.

Cu ajutorul unor scobitori vom prinde partea puiului cu umplutura, pentru a nu se imprastia in tava.

In tava de la aragaz, vom pune puiul astfel umplut adaugand si 2 cani de apa.

Introducem tava in cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 60 de minute, fara sa-l acoperim cu folie, ci lasat pur si simplu la copt.

Dupa 25 de minute vom verifica puiul sa vedem daca  mai trebuie uns cu zeama din tava.

Aproape de sfarsit, adica dupa 50 de minute, marim temperatura la 220 de grade pentru a se rumeni frumos si pielea sa devina crocanta.

Puiul umplut, odata scos din cuptor il vom lasa putin sa-si traga “sufletul” si apoi se poate servi alaturi de un piure de cartofi, de o salata verde asortata sau cartofi natur.

TRUCURI SI IDEI

Transarea puiului se va face de la piept.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto