Autentificare

Înregistrare

Rasol de peste

Chiar daca este o reteta dietetica, rasolul de peste este o mancare sanatoasa, usoara pentru un pranz de duminica lejer.

 

Ingrediente rasol de peste

1 peste alb de 1-1,5 kg ( salau, stiuca, somn, ton etc.. sa fie un peste cu oase putine )

2 cepe potrivite

1 morcov

2-3 cartofi

1 ardei gras rosu ( verde, galben )

1 radacina pastarnac

1 lamaie ( zeama si felii )

1 frunza dafin

5-6 boabe de piper

cateva frunze de patrunjel verde

sare

Cum se face rasolul de peste

Legumele curatate, spalate si taiate, se vor pune la fiert intr-o oala cu 1-1,5 l cu apa si un praf de sare ( ceapa taiata in sferturi; morcovul taiat in rondele mai groasr; pastarnacul taiat in fasii pe lungime, cartofii taiati in cuburi potrivite; ardeiul gras taiat in fasii groase) cca 15-20 minute ( se vor incerca inainte de a fi inchis focul cu varful unei furculite…daca va intra usor in leguma, aceasta va fi fiarta ).

Dupa fierbere, legumele se vor scoate  intr-o strecuratoare la scurs, apoi transferate intr-un bol si stropite cu zeama de lamaie ( pentru a-si pastra culoarea ), acoperit apoi vasul cu o folie alimentara si lasate in asteptare pana la momentul servirii alaturi de pestele fiert.

Zeama de la legumele fierte se va strecura si transfera intr-o cratita rotunda ( diam.24 cm), astfel pestele se poate pune intreg la fiert.

Pestele se va curata de solzi ( daca va fi cazul ), intestine apoi indepartat capul si coada ( acestea putand fi folosite la o ciorba de peste ).

In cratita cu zeama,pestele se va pune la fiert impreuna cu frunza de dafin si boabele de piper cca 15-20 minute ( fierberea va fi in functie de marimea pestelui, daca se va desprinde usor o aripioara de la peste, atunci acesta este fiert ).

Pentru un gust mai deosebit dat pestelui, se va pune la fiert zeama de la 1/2 lamaie.

Pestele fiert ( rasol ) se va lua usor din cratita cu ajutorul a doua palete si pus pe un platou oval, iar imprejur adaugate legumele fierte si frunze de patrunjel verde ca decor.

Rasolul de peste se va servi cu mamaliguta calda alaturi de un sos de usturoi sau sos de hrean cu sfecla rosie.

POFTA BUNA !!

Sursa foto

 

Facebook Comments