Rata marinata cu legume

Carnea de rata este foarte slaba, fina,  gatita mereu in cele mai luxoase restaurante. Desi este considerata o carne “grea'”, gatita cum trebuie va fi apreciata de orice gurmand.

Se gateste mai ales la mese festive si la sarbatorile importante din an.

De la rata se folosesc mai mult pieptul si pulpele.

Vom gati un piept de rata altfel decat in celebra “RATA PE VARZA”. Pieptul de rata il vom face pe un pat de legume de data aceasta. Si pentru a se gati mai repede si a fi mai gustos pieptul de rata, vom face o marinata speciala.

Ingrediente pantru rata marinate cu legume

1-2 piepti de rata ( 200 -300 g )

100 ml ulei ( pentru amestecul legumelor )

7-8 cartofi de marime mijlocie

1-2 morcovi mai mari

2 lamai ( zeama pentru stropit legumele si pieptul de rata )

200 ml vin rosu ( pentru friptura din tava  si sa fie un soi mai bun de vin)

200 ml apa ( care se va amesteca cu vinul din tava )

sare, piper ( pentru condimentarea legumelor si a pieptului de rata )

1 crenguta de rozmarin  ( pentru aroma di tava cu friptura )

4-6 catei de usturoi ( taiati feliute, pentru a aroma friptura )

Pentru marinata pieptului de rata

300 ml vin rosu ( un soi mai bun )

1 ceapa mica ( taiata solzisori )

4-5 boabe ienibahar

10 boabe de piper

2-3 foi dafin

50 ml otet din vin

1 crenguta de rozmarin

sare

Cum vom face marinata pentru pieptul de rata

Intr-un vas mai mare si incapator vom amesteca toate ingredientele pentru marinata.

In aceasta marinata se va pune pieptul de rata pregatit, dezosat, spalat si curatat de eventualele tuleie.

Pieptul de rata se va intoarce din cand in cand in vas pe toate partile si se stopeste cu lichid, ca sa se marineze omogen.

Cum vom face rata marinata cu legume la cuptor

Pregatim mai intai tava de la aragaz, apoi legumele pe care le vom curata si spala.

Cartofii ii vom taia pe lungime in patru.

Morcovul il vom taia rondele de 4-5 mm in grosime.

Aceste legume pregatite, le vom stopi cu putin ulei si condimenta cu sare si piper, amestecandu-le cu o spatula sau cu mana curata.

Se va aseza in tava patul de cartofi, iar printre acesta se va pune rozmarin.

Peste cartofi se vor  pune pieptul de rata cu pielita crestata in jos.

Apoi se vor pune si morcovii pe langa.

Se va pune in tava si zeama de lamaie, vinul rosu si acoperim cu o folie de aluminiu.

Tava se va da la cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 90 de minute la inceput.

Intre timp vom curata si usturoiul, si-l taiem pe lungime.

Dupa 90 de minute de stat in cuptor, vom scoate folia de aluminiu si adaugam usturoiul, iar pe la colturile tavii vom pune  lamaiile stoarse de zeama taiate in sferturi.

Daca in tava va mai fi nevoie de lichid, mai putem adauga putin vin combinat cu apa.

Bagam tava in cuptor pentru inca o ora,  dar  stropind din cand in cand cu ajutorul unei linguri pieptul de rata cu sosul din tava, pentru a nu se usca friptura.

Dupa ce s-au rumenit legumele si pieptul de rata, scoatem tava din cuptor.

Vom acoperi tava din nou cu folia de aluminiu folosita pentru inca 30 de minute, pentru a se aburi putin friptura.

Pieptul de rata marinat se va servi la masa festiva, pe un platou imbracat in salata verde, alaturi de garnitura de legume.

Bineinteles  ca alaturi de aceasta minunata reteta de piept de rata marinat se va gasi si un pahar de vin rosu de acelasi soi cu cel folosit la pregatirea fripturii.

TRUCURI SI IDEI

Friptura de rata se poate servi alaturi de o garnitura de cus-cus cu mazare, ardei gras, porumb dulce,ciuperci sau cu un sos de coacaze rosii.

POFTA BUNA !!!

Sursa foto