Autentificare

Înregistrare

Salata de fructe uscate

Este o reteta  traditional englezeasca, un desert servit la Craciun, pe care noi l-am imprumutat si adaptat in asa fel incat sa poata fi folosit la mic dejun in iaurt, pentru revigorarea organismului in zilele reci de iarna care vor urma cat de curand.

Este o reteta usor de facut, folosind o proportie de fructe la” ochi”si cu o diversificare dupa gust si dorinta.

Avantajul la aceasta salata de fructe, este ca se poate pastra la borcane in frigider, timp indelungat, chiar pana la sarbatoarea de Craciun, ca sa fie pastrata traditia tipic englezeasca.

 

Ingrediente salata de fructe uscate

La aceasta salata de fructe, combinatia trebuie sa fie dulce-acrisoara, de aceea vom cauta un mix de fructe combinate ( cu fructe dulci si acrisoare ).

500 g mix de fructe uscate: caise, papaya, stafide, smochine, merisoare, banane, agrise, goji etc..

500 ml suc din portocale proaspete

1/2 lamaie ( zeama )

150 ml rom sau coniac ( optional… daca desertul nu va fi dat celor mici, sau consumat cu iaurt )

50 ml sirop artar sau miere de albine

arome: scortisoara, cuisoare, coaja portocala

 

Cum se face salata de fructe uscate

Vom pune sucul de portocale la incalzit intr-un ibric, impreuna cu zeama de lamaie, siropul de artar ( sau mierea de albine ), cca 5 minute ( doar cat se va incalzi putin, nu a da in fiert ).

Intru-un vas incapator, punem fructele uscate ( maruntite cele care vor fi necesare .. smochinele, caisele ), adaugam sucul de portocale incalzit, alcoolul ( rom sau coniac, acest lucru va fi optional ), aromele dupa gust si preferinta ( putina scortisoara, 1-2 cuisoare si coaja de portocala maruntita ).

Vasul il acoperim cu folie alimentara sau cu un capac, dat la rece in frigider, lasat pana cand fructele se vor umfla, amestecand din cand in cand cu o spatula ( iar daca mai trebuie lichid, atunci mai adaugam putina apa ).

Aceasta salata de fructe uscate se va pune intr-un borcan, pastrata pana cand va fi folosita, sau se poate servi imediat la o inghetata, ca atare intr-un pahar cu picior impreuna cu sucul lasat.

De multe ori, aceste fructe uscate si inmuiate, se folosesc la prajituri in preajma sarbatorilor de iarna, mai ales ca sunt aromate  cu scortisoara, trezandu-ne acel spirit de sarbatoare.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto