Autentificare

Înregistrare

Salata de praz cu sos vinegreta

Prazul este o leguma gustoasa ( de sezon rece ), desi il folosim foarte rar in bucatariile noastre.

Acesta se gaseste pe tot parcursul anului, dar indicat ar fi consumat sa fie consumat de preferinta in sezonul rece, datorita proprietatilor nutritive si a vitaminelor de care organismul are nevoie in aceasta perioada.

Prazul se poate gati in multe feluri, dar acum vom face o salata destul de simpla, rapida pentru o garnitura la o friptura de pui pe gratar, pentru un pranz de duminica in familie.

Nu ne ramane decat sa dam o fuga in piata si sa cumparam un praz eco…,direct de la producator, sanatos cu cat mai putine chimicale.

 

Ingrediente salata de praz cu sos vinegreta

4 bucati praz tanar

Ingrediente pentru sos vinegreta

O regula de baza folosita la sosul vinegreta, este acela de a se folosi o parte otet din vin ( sau zeama de lamaie ) si trei parti ulei de masline.

3 linguri otet din vin ( sau zeama de lamaie )

9 linguri ulei de masline

1-2 linguri mustar dulce

1/2 lingurita sare

un praf de piper ( optional )

Cum se obtine sos vinegreta

Intr-un bol se vor pune ingredientele care se vor amesteca cu un tel pana la omogenizare ( sa obtinem un sos de consistenta unei maioneze mai subtiri ).

Avantajul pentru  acest dressing ( sos vinegreta ), este faptul ca se poate pastra intr-un borcan  inchis ermetic la rece cca 4-5 zile.

Cum se face salata de praz cu sos vinegreta

Prazul se va curata  de eventualele ” mustati ” de la capatul alb ( asta in cazul cand va fi cumparat din piata de la producator ), apoi spalat si uscat.

De la praz, se va folosi pentru salate mai mult partea alba ( fiind mai frageda ), iar partea verde ( care este mai tare )  la diferite mancaruri fierte ( ciorbe; supe; tocanite; placinte ), dand o savoare si dulceata acestora.

Pe un blat de lucru se va taia partea alba a prazului in rondele subtiri, apoi puse intr-un bol si amstecate cu sos vinegreta, amestecandu-se cu o spatula, lasat apoi la macerat cca 20-30 minute, apoi servit pe post de garnitura la diferite mancaruri ( dupa gust ).

POFTA BUNA !!!

Sursa foto

Informatii nutritionale:
1 portie, 150 g,
Calorii: 180
Lipide: 12 g,
Colesterol: 0 mg,
Sodiu: 40 mg,
Glucide: 19 g,
Fibre: 4 g,
Zahar: 2 g,
Vitamina A: 45%,
Vitamina C: 25%,
Calciu: 8%,
Fier: 20%,

Facebook Comments