Salata olteneasca de legume pentru iarna

Cand iarna este aspra si nu putem iesi afara din casa pentru aprovizionare, nu ne ramane decat sa intram in camara si sa alegem din conservele facute toamna.

In acest caz vom face pe langa conservele deja cunoscute  si o salata  numita ” olteneasca” din legume asortate, cu o maioneza de mustar ( se combina foarte bine si nu va avea gust de ranced daca va sta in camara mai mult de 1 an chiar daca in compozitie se afla ulei ).

Pare complicat la inceput de facut, dar citita reteta cu atentie si inceputa pregatirea, totul va fi simplu si cu rezultate spectaculoase, fiind una din retete de salata cu efect senzational pentru musafirii care o  vor degusta.

Ingrediente salata olteneasca de legume pentru iarna

1 kg de gogonele verzi ( rosii crude )

1 kg gogosari

1 kg ardei kapia

1 kg ardei gras

700 g morcov

1 telina mare ( 500 g )

3 mere mari verzi ( sa fie tari,  va taia din aciditatea otetului )

1l otet din vin ( indicat ar fi cel rosu de Iacomi de 9 grade )

3 l apa

400 g zahar tos

3 linguri sare mare ptr conserve ( neiodata)

6 foi dafin

piper boabe  20 buc

Pentru sos maioneza

1 borcan mustar dulce de calitate

1/2 l ulei vegetal de calitate

Cum se face salata olteneasca de legume pentru iarna

Legumele se vor spala apoi prelucra fiecare in parte, puse separat in boluri apoi folosite dupa ordinea gatirii ( intai cele care se gatesc mai usor, necesitand un timp de fierbere mai mic ):

  • gogonelele verzi se vor taia in doua, curata partea alba de la cotor, taiate apoi feliute subtiri si puse intr-un bol in asteptare
  • morcovul, curatat, spalat si dat pe razatoarea mare, pus in bol separat in asteptare
  • telina curatata de coaja, spalata si data pe razatoarea mare, pusa separat intr-un bol in asteptare
  • gogosarii, ardeii grasi si kapia, se spala, se elimina semintele, indepartat cotorul si taiati apoi in fasii subtiri ( acestia se pot pune amestecati intr-un singur bol)
  • Merele se spala, se dau pe razatoarea mare cu tot cu coaja si sunt puse in bol separat impreuna cu sucul lasat

La aceasta reteta de salata, legumele se vor opari  in apa cu otet astfel: Intr-o oala rotunda cu peretii inalti si larga ( diam de 24 cm ), vom pune otetul din vin, apa, sarea, zaharul tos, frunza de dafin, boabele de piper, lasand sa fiarba pana va da in clocot, apoi urmand legumele intr-o anumita ordine.

Mai intai vom pune gogonelele verzi taiate fasii, impartita cantitatea in doua ( pentru a fierbe mai usor) lasate sa clocoteasca cca 10-15 minute ( atat cat va intra unghia usor, adica sa fie moi, nu tari ), scoase apoi cu o paleta, puse  intr-un vas mai mare ( avand grija sa se scurga bine lichidul inapoi in oala, pentru a ramane lichid sa fiarba si restul  legumelor), urmand ardeii grasi, kapia si gogosarii ( la fel se vor pune la clocotit in cantitati mici pentru a fierbe mai repede  ) si marul dat pe razatoare cu sucul lasat ( acesta taie din aciditatea otetului ), adaugate peste gogonelele din vas.

La final adaugam pe rand si in cantitati mici morcovul, telina,  la fiert mai mult, cca 20 minute( testul se va face cu unghia, daca sunt moi atunci se vor scoate cu paleta ).

Legumele astfel fierte se pun in vasul mare la un loc ( eventual se mai scurge din lichidul lasat, deoarece nu avem nevoie de acesta ), lasate la racit bine.

Dupa ce legumele sau racit, acestea vor fi stoarse bine cu mana ( usor sa nu le zdrobim, dar nu trebuie sa aiba lichid in ele ) si puse apoi rasfirate in alt vas, pana pregatim maioneza( aceasta se va face pe moment, nu inainte).

Intr-un bol separat vom pune mustarul pe care il vom freaca la fel ca pe maioneza de ou cu ulei ( turnand treptat si amestecat cu o lingura de lemn, pana se va incorpora bine cu mustarul ), apoi se va transfera peste legumele din vas, amestecandu-se usor cu o paleta ( adica legumele sa fie bine cuprinse in maioneza de mustar).

In borcanele bine pregatite ( spalate si uscate), vom pune salata olteneasc de legume, capsate sau cu  capace  filet ( stranse bine pentru a nu intra aer ), puse la fiert la bain-marie ( acoperite borcanele cu apa, cel putin 5 cm deasupra ), cca 30 minute din momentul cand incepe sa clocoteasca apa, si sa scada sub capacul borcanului.

Pentru  a se pastra un timp mai indelungat, sa se sterilizeze mai bine, indicat ar fi ca borcanele sa fie lasate in oala in care au fiert pana la racire, apoi scoase, sterse de apa, etichetate si puse la loc racoros in camara.

Aceasta salata olteneasca de legume se poate consuma in zilele de post, ca aperitiv sau garnitura la orice fel de friptura.

 

POFTA BUNA!!

Sursa foto