Autentificare

Înregistrare

Saramura de crap

Este o reteta de saramura traditional romaneasca, simpla, cu ingrediente naturale ( fara ados de alte prafuri din comert ).

Pestele se va cumpara proaspat numai din magazinele de specialitate tip pescaresc.

Pentru a alege un peste bun si proaspat, trebuie sa fim atenti la: ochii trebuiesc sa fie limpezi nu infundati, branhiile sa fie de un rosu aprins iar carnea sa fie ferma ( tare ).

Ingrediente saramura crap

1 crap de 1-1 5 kg ( sau 4 medalioane crap )

Ingrediente pentru saramura crap

1-1,5 l apa

200 ml suc de rosii

2 catei usturoi

1 ardei rosu iute ( sau verde )

1 crenguta cimbru ( sau 1 lingurita cimbru uscat )

sare, piper

Cum se pregateste saramura pentru peste

Intr-o craticioara se va pune apa impreuna cu:1 lingurita de sare, sucul de rosii, usturoiul pisat, ardeiul rosu iute rupt in doua ( pentru a da iuteala saramurii ), cimbru lasand sa fiarba cca 5-10 minute.

Dupa ce s-a ajuns la punctul de fierbere,  se va da cratita cu saramura la o parte, urmand a fi adaugata fierbinte peste pestele fript pe gratar ( lichidul de saramura trebuie sa fie suficient pentru a acoperi pestele in intregime ).

Cum se face saramura de crap

Crapul proaspat se va curata de solzi cu ajutorul dispozitivului de legume ( sau se va cumpara de la magazinul cu specific, gata curatat de solzi si maruntaie ), apoi va fi taiat la burta cu un cutit ascutit si indepartate maruntaiele, urmand sa fie spalat  apoi sub jet de apa rece.

Crapul se va lasa la scurs si uscat pe un prosop absorbant de bucatarie, urmand sa fie uns cu ulei pe toate partile si asezonat cu un praf de sare atat in interior cat si exterior.

Pe un gratar incins bine sau pe o tabla, se va pune sare grunjoasa, apoi pus crapul (  numai dupa  20 minute, acesta se va intoarce usor cu o plaleta pentru a se frige si pe cealalta parte ).

Pestele ca de obicei se va gati foarte repede, cca 30-40 minute.

Intr-un vas Jena dereptunghiular ( sau un castron oval si adanc ) se va pune pestele intreg sau portionat (…la alegere), peste care se va adauga saramura fierbinte. Trebuie acoperit vasul imediat cu o folie de aluminiu sau cu un capac ( pentru a se aburi pestele si a-si lua aromele necesare).

Saramura de crap se va servi imediat cu mamaliguta calda, decorata pentru aspect apetisant cu cateva frunze de patrunjel proaspat.

POFTA BUNA !!

Sursa foto

Facebook Comments