Sarmale de post cu ciuperci

Aceasta reteta de sarmale de post fara carne este o reteta sanatoasa si delicioasa, fiind savurata si de copii, motiv pentru care nu poate lipsi de pe masa in perioada de post.

Sarmalele fara carne, cu orez si ciuperci, sunt un deliciu culinar daca le mai imbunatatim cu diverse seminte sanatoase, miez de nuca sau cu soia, care ofera preparatului un gust deosebit, iar noua beneficii pentru sanatate.

Ingrediente pentru sarmale de post cu ciuperci

1-2 capatini varza murata sau dulce ( in functie de marime, calitate si de cantitatea pe care o dorim )

500 g ciuperci proaspete

250 g orez cu bob rotund

2 morcovi mari

2 cepe mari

1/2 telina

1 pastarnac

200 ml ulei ( se poate folosi ulei de masline, pentru ca nu doar “greseaza”, dar aduce propriul aport de gust )

200 g pasta de bulion

250 ml suc de rosii

1 legatura marar si patrunjel

1 crenguta de cimbru

1-2 foi dafin (optional )

sare (sau vegeta dupa gust )

piper

Cum pregatim sarmale de post

Frunzele de varza

Vom desface verzele si le vom desara in apa calduta.

Se vor decupa nervuriile ingrosate de la varza cu ajutorul unui cutit.

Apoi vom alege frunzele potrivite ca dimensiune si calitate pentru a nu se rupe cand vom folosi umplutura.

Daca folosim varza dulce, o vom curata de frunzele ofilite de la suprafata.

Intr-o oala destul de incapatoare, vom pune apa la clocotit impreuna cu sare si 250 ml bors de putina.

Introducem varza dulce in apa clocotita, dupa ce i-am scos cotorul si scobit in interior, pentru ca frunzele sa fie desprinse mai usor, sa fie mai maleabile si usor de lucrat cu ele timp de 30 minute.

 

Umplutura

Mai intai legumele se vor curata de coaja si se vor spala.

Ceapa, morcovul, telina si pastarnacul se vor da pe razatoarea mare sau putem folosi un robot de bucatarie .

Le vom pune pe toate intr-un bol, ocupandu-ne si de ciuperci.

Ciupercile vor fi curatate si spalate de impuritati si pamant, taiate marunt si puse intr-un bol de bucatarie separat, asteptand pana le va veni randul pentru a urma a fi gatite.

Intr-o tigaie destul de incapatoare, vom incinge uleiul si vom adauga legumele rase.

Vom reduce focul, lasandu-le sa se caleasca incet pentru 15-20 minute.

Dupa acest timp de calire a legumelor, vom pune si ciupercile amestecand continu pentru a nu se prinde de fundul cratitei legumele.

Orezul spalat se va adauga si el peste legume, lasandu-l pentru a se lega si a se inmuia.

Se adauga pasta de bulion, sarea sau vegeta, piperul si verdeata tocata marunt.

Totul se mai lasa pe foc 10 minute dupa care se trage cratita de pe foc, lasand compozitia la racit.

 

Asamblarea

Pentru gatitul sarmalelor de post, este imortant si de preferat sa folosim o oala cu peretii mai grosi si inalta sau o oala de lut.

Tocam putina varza si o punem pe fundul oalei, apoi umplem frunzelor de varza cu compozitia de sarmale.

Adaugam in fiecare frunza de varza deja pregatita, umplutura cu ajutorul unei linguri, ruland-o si indesand capetele inauntru.

Asezam sarmalele in oala, asa cum dorim: fie vertical sau in cerc.

Vom acoperi apoi  cu frunza de varza tocata, adaugam sucul de rosii, crenguta de cimbru si apa calduta pana acoperim sarmalele.

Se vor lasa sa fiarba la foc moale cel putin 2 ore, in functie si de calitatea verzei.

Daca in timpul fierberii mai trebuie apa, mai putem adauga putin, dar sa fie calda.

Aproape de final, putem baga oala in cuptor pentru a-i face o fata, pentru 20 de minute la 190 grade.

Se pot servi atat calde cat si reci.

 

POFTA BUNA !!!