Sarmale in foi de vita a la grec

O mancare parfumata, vegetariana, in stil mediteranian… transportandu-ne cu gandul la frumoasa Grecia.

Delicioasele si racoroasele  sarmale in foi de vita  ( menta contribuind la acest lucru ) se pot servi in post, iar daca vrem sa le facem de “dulce” le putem servi cu cate 1-2 linguri de smantana sau iaurt grecesc.

Ingrediente sarmale in foi de vita a la grec

30-35 foi vita de vie ( fie in stare proaspata sau la saramura )

3 cepe potrivite

250 g orez cu bob rotund

100 ml ulei vegetal

2 rosii coapte ( tapetat fundul vasului si decor sarmale )

cateva frunze de menta

1/2 legatura marar

1/2 legatura patrunjel

2 lamai ( pentru servit si acrit sarmale )

sare, piper

Cum se fac sarmale cu frunze de vita a la grec

Pentru inceput se vor pregati frunzele de vita de vie.

Daca sunt proaspete, acestea se vor opari in apa clocotita cateva secunde ( 3-4 secunde ), iar cele de la saramura se vor tine cca 1 ora intr-un vas cu apa calduta ( schimbandu-se apa din cand in cand pentru a se elimina sarea  ).

Intre timp, intr-o cratita cu fund dublu ( folosita pana la sfarsit) se va pune uleiul la incins.

Peste uleiul fierbinte se va adauga ceapa curatata si taiata marunt, amestecandu-se continuu ( lasata atat cat va deveni translucida ).

Orezul, care a fost spalat sub jet de apa si scurs , se va adauga peste ceapa si este lasat la calit cateva minute ( cca 3-4 minute ), amestecandu-se tot timpul pentru a nu se arde cu o lingura de lemn sau o spatula.

Apa (200 ml ) incalzita intre timp se va adauga peste orez, lasand sa fiarba la foc domol pana cand acesta se va umfla putin si lichidul va fi absorbit in intregime.

Spre final compozitia se va asezona cu sare, piper, verdeturi (marar, patrunje si menta ) tocate marunt, amestecandu-se totul usor cu spatula, pentru a-si lua ingredientele aromele.

Focul va fi inchis si este lasata compozitia la racit in cratita.

Frunzele de vita de vie se vor pune la scurs de apa intr-o strecuratoare ( sau eventual se vor stoarce usor intre maini, apoi sunt desfasurate fiecare in parte ).

Pe un blat de lucru se va umple fiecare frunza in parte cu cate o lingura din umplutura racita, sunt rulate si inchise bine la capete ( pentru a nu iesi umplutura).

Sarmalele se vor aseza circular intr-o oala inalta ( capacitaye 1,5-2 l ) sau o cratita larga la gura, este tapetat fundul cu cateva frunze de vita de vie, rosii taiate cubulete si 1 lingura de ulei de masline.

Se vor acoperi cu apa calda ( sa depaseasca cu 2 cm sarmalutele ), apoi pusa zeama de la 1 lamaie si taiate felii de rosii deasupra.

Se va pune deasupra sarmalelor o farfurie ( pentru a impiedica desfacerea lor ), apoi sunt lasate sa fiarba la foc domol cca 1 ora.

Sarmalele in foi de vita a la grec se pot servi calde sau reci, pe farfurii albe intinse, cu sosul lasat de la rosii, decorat cu smantana sau iaurt.

La fel de bine sarmalele se pot servi pe felii de lamaie, mai ales cand sunt oferite invitatilor, pentru a-i impresiona.

POFTA BUNA !!!

Sursa foto