Autentificare

Înregistrare

Somon la cuptor cu sos dietetic

Deoarece sarbatorile de iarna ne bat la usa si suntem in cautare de retete si pentru persoanele care nu pot consuma mancaruri grase, vom face un somon la cuptor-dietetic cu garnitura de legume.

Si pentru a fi placut la gust, vom adauga un sos dietetic de iaurt ( inlocuind smantana ), astfel masa festiva de Craciun sau Revelion va fi la fel de placuta ( ca si cand se vor consuma carnatii traditionali sau sarmalute ).

Ingrediente somon la cuptor cu sos dietetic

2-3 bucati medalion somon

200 ml vin alb sec+ 1 lingura de ulei de masline

1 lamaie ( zeama )

Pentru sos dietetic

200 g iaurt natural

1 lingura mustar dulce+ 1 lingura ulei masline

1/2 lamaie ( zeama )

1/2 legatura verdeata la alegere si gust ( fie patrunjel, marar rozmarin etc.. )

sare piper

Ingredientele se vor amesteca bine intr-un bol cu un tel, apoi sosul obtinut se va  adauga spre sfarsit peste somonul gatit in cuptor.

Pentru garnitura

Legume la alegere, fierte si putin sotate in unt: sparanghel;morcovi; cartofi etc…

Cum se face un somon la cuptor cu sos dietetic

Somonul fiind un peste gras, dar in acelasi timp  sanatos datorita continutului de Omega 3, trebuie pregatit inainte de gatire: se va asezona cu sare, piper si multa zeama de lamaie.

Se va lasa la ” odihnit” cca 30 minute.

Intr-un vas Jena sau o tava de 20/20 cm, se va aseza somonul impreuna cu vinul alb sec si 1 lingura de ulei ( deoarece dorim un somon dietetic, fara a fi prajit ).

Se va da in cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru cca 30-35 minute ( din cand in cand se poate stropi cu sosul din tava pentru a nu se arde suprafata, ci doar mai mult sa fiarba ).

Aproape de final, cu cel putin 10 minute inainte, se va adauga sosul dietetic ( din amestecul de iaurt natural, zeama de lamaie, ulei de masline, mustarul dulce si usturoiul pisat ), pentru a conferi somonului savoare si a-i da  un aspect de gratinat.

Intre timp se poate pregati o garnitura din legume proaspete, care va completa  masa bogata in proteine si vitamine.

Legumele se vor fierbe in apa cu un praf de sare ( nu mult, ci doar cca 10 minute, deoarece dorim niste legume al-dente).

Optional:, legumele se pot lasa doar fierte, sau se pot sota in putin unt.

Somonul la cuptor, se va servi pe farfurii intinse albe, cu sosul dietetic, decorat cu verdeata proaspata taiata fin, alaturi de garnitura de legume.

POFTA BUNA !!

Sursa foto

Facebook Comments