Autentificare

Înregistrare

Sos italienesc (pentru gustari reci)

Sos italienesc beshamel

La anumite mancaruri, gustari, se simte ca lipseste ceva!…, iar daca da, se poate completa cu un sos facut in casa (evitandu-se cele cumparate din magazine cu foarte multi conservanti), sanatos, destul de simplu de preparat cu ingrediente proaspete, rafinat, inedit care va da o nota oricarei mancari (sos pentru paste; pentru chiftele; orez; diferite gustari etc..).

Vom face un asa zis sos italienesc, care va aduce „un nu stiu ce” in farfurie, incantandu-ne papilele gustative alaturi de un preparat gatit in orice moment, fiind un sos asemanator cu o maioneza de casa, insa imbunatatit cu ingrediente potrivite dupa gust si preferinte.

 

 

Ingrediente sos italienesc (pentru gustari reci) (pentru 2-3 persoane)

Cantitatea ingredientelor difera in functie de numarul de persoane si de cantitatea preparatelor cu care se va servi acest sos.

6 galbenusuri ( fierte tari )

100 g smantana 12% grasime ( sau iaurt natural )

3 catei de usturoi

1/2 lamaie ( zeama )

150 ml ulei vegetal de calitate  ( fara miros )

1 lingurita mustar dulce

sare, piper alb

Cum se face sos italienesc

Intr-un bol, se vor pune galbenusurile de ou fierte tari, rase pe razatoarea mica, impreuna cu 1 lingurita de mustar.

Acestea, se vor freca la inceput cu o lingura de lemn ( pana se vor amesteca bine galbenusurile ), apoi se va mixa la o treapta mai joasa la inceput, crescand viteza pe parcurs.

Uleiul vegetal ( la temperatura camerei ), se va adauga treptat ( pana la incorporare totala, sa nu stea la suprafata ).

La sfarsit, sosul italienesc se va asezona cu: sare, piper, zeama de lamaie (dupa gust), usturoiul pisat bine si smantana (sau iaurtul), amestecandu-se cu o spatula de jos in sus (se va renunta la mixat).

Intr-un bol mai mic, acoperit cu o folie de aluminiu (a se evita folia alimentara, deoarece aceasta transpira, lansand bule de apa in sos), se va transfera sosul obtinut.

Acest sos italienesc este un deliciu culinar si poate sa fie consumat cu friptura rece, pentru cartofi natur, peste rece etc.. Noi va dam cateva idei:

 Cartofi natur la cuptor

Cartofi la cuptor cu lamaie

Trucuri si idei

In sosul italienesc, se mai poate adauga ceapa tocata marunt (inlocuind usturoiul), sau niste sardele din conserva maruntite (folosit astfel pentru tartine), iar pentru gust aromat se poate pune si putin tarhon proaspat tocat fin.

Piept de pui cu lamaie si ierburi la cuptor

Piept de pui cu lamaie si ierburi la cuptor

 

POFTA BUNA !!!