Sos olandez

Este un sos din galbenusuri de ou, asemanator cu maioneza de casa, dar mult mai gustos, deoarece este fiert la bain -marie.

Acest sos olandez se poate pastra in borcane de sticla ermetic  inchise, cel putin 2 zile.

Ingrediente sos olandez

2 galbenusuri

50 g unt

1 lamaie ( zeama )

verdeata ( patrunjel, marar ..optional )

cateva boabe de capere murate

sare, piper

Cum se face sos olandez

Intr-o craticioara inalta ( capacitate de 1 l apa ) se va pune apa la clocotit.

Intr-un vas  separat se vor pune galbenusurile de ou, zeama de lamaie, sare si piper, amestecandu-se cu un tel ( pana se va obtine o spuma de galbenusuri ).

Vasul urmeaza a fi pus la bain-marie in craticioara in care apa clocoteste ( avand grija ca fundul vasului sa nu atinga apa ), amestecandu-se continuu cu telul pana incepe sa se ingroase sosul, adaugandu-se si untul bucatele ( ptr a deveni sosul mult mai cremos ).

Vasul cu sosul ingrosat, se va da la o parte pentru a se raci, adaugandu-se verdeata  tocata marunt ( la alegere ) si boabele de capere murate ( pentru gust ).

Daca se va dori un sos de oua mai acrisor, se mai pot adauga cateva picaturi de zeama lamaie.

Sosul olandez se poate servi la un mic dejun,  pe o felie de de paine prajita cu branza de vaci si sunca presata sau cu peste fiert, legume fierte etc..

POFTA BUNA !!

Sursa foto